Stärkt bevakning på Coop

Coop i Gällivare har problem med ungdomsgäng som trakasserar personalen, vandaliserar och snattar. Nu stärks bevakningen.

stökigt. Coop i Gällivare har problem med ungdomsgäng som trakasserar personalen, vandaliserar och snattar. Nu stärks bevakningen i och kring butiken.

stökigt. Coop i Gällivare har problem med ungdomsgäng som trakasserar personalen, vandaliserar och snattar. Nu stärks bevakningen i och kring butiken.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-10-16 21:24

Den senaste tiden har Coop i Gällivare haft problem med ett gäng ungdomar, som uppehåller sig i butiken under skoltid och på kvällstid. De trakasserar personalen, snattar och gör ofog. Häromdagen vandaliserades den automatiska dörröppnaren, vilket kan innebära en kostnad på 70 000 kr, om dörren måste bytas ut.

Personalen säger att det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem och synd om barnen som springer vind för våg. Två pojkar är ledare för gänget som består av 10-12 barn, de flesta i 12-13-årsåldern, några yngre. De sprider sig i affären och snattar godis, party-fyrverkerier och tamponger som de eldar med, troligtvis i syfte att anlägga bränder. Det handlar om barn i riskzonen och arbetsmiljöproblem. Därför ingriper nu arbetsgivaren och polisen.

– Vi har vidtagit åtgärder omedelbart, förstärker väktarbevakningen och uppdaterar personalen i säkerhetsfrågor. Vi ser allvarligt på det här, personalen ska inte bli hotad i arbetet. Vi hoppas föräldrarna tar sitt ansvar, säger Peter Fjällborg, vd för Coop Malmfälten.

Eva sjöström förundersökningsledare vid polisen, säger att beteendet måste stävjas i tid.

– Vi måste försöka identifiera ungdomarna. Polisen ska vara mer synlig i området. Ungdomar under 15 år är inte straffmyndiga, däremot måste de fångas upp så vi kan prata med föräldrarna och koppla in sociala myndigheter, säger Eva Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om