Kicki Norgren driver Kickis kök och bar i centrala Gällivare. Hon har redan stängt restaurangen en gång i år i samband med det stora coronautbrottet i Gällivare.
– Jag tror att jag hade stängt ungefär tre veckor då. Jag öppnade igen då coronan lugnade ner sig här i kommunen, säger hon.
Nu väljer hon att stänga ytterligare en gång. Ett ganska drastiskt beslut att ta som näringsidkare.
– Det drabbar ju naturligtvis verksamheten ekonomiskt, tyvärr. Men det var det snabbaste sättet just nu. Det jag kunde göra.
Vad är det som har gjort att du stängt just nu?
– Jag ser att samhället öppnar upp, det finns en trötthet, och jag tänker att smittspridningen kommer att öka. Jag hör av min omgivning hur människor går på jobbet fast de är förkylda, till och med då de har feber.
Hon uppger att hon har en månadshyra för restauranglokalen på drygt 30.000 kronor. När restaurangen är stängd så måste hon ändå betala hyran. I samband med den tidigare stängningen av restaurangen så har hon livnärt sig på ett extrajobb inom kommunala omsorgen. Nu har hon en längre tids vikariat.
Hoppas du att fler följer ditt exempel?
– Ja, och jag tycker att kommunen borde gå in och hjälpa till ekonomiskt om man stänger. Då får man ju ett snabbare stopp på smittospridningen, säger Kicki Norberg.
Vad skulle krävas för att du skulle öppna restaurangen igen?
– Om alla skulle gå med på att använda engångshandskar och munskydd. Då kanske det skulle fungera.