Under förhandlingen den 13 mars lade åklagarsidan fram fysisk bevisning i form av blodspår som hittats i bagaget på den explosionshärjade bilen.
Blodspår som ledde från bilen upp till den lägenhetsport, i Gällivare, där den åtalade bodde under tiden för det misstänkta brottet.
I bilen säkrar polisen bevis för att explosionen uppstått genom att någon fyllt en ficklampa med krut och metallbrickor. Ingredienser som är vanligt förekommande vid tillverkning av rörbomber. På rörbomben hittar polisen även dna på den tejp som håller ihop bomben. Men anledningen till att bomben smällt av i bagaget är oklar.
– Jag har bara en minnesbild över att jag står på en parkeringsplats och så hör jag ett poff eller ett ringande ljud och så svartnar det, säger den åtalade i förhör.
Han menar att han på grund av att han varit påverkad av både alkohol och droger, samt även hade fått stark medicinering för allvarliga skador i sin hand efter explosionen, inte är på det klara över vad som hänt.
Inför förhandlingen har åklagarsidan yrkat på att mannen ska dömas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grov skadegörelse, brott mot knivlagen och grovt rattfylleri. För brotten bedömer åklagare Joseph Ricken att han ska få fängelse i ett år.
Åklagarsidan har inte lyckats reda ut hur den åtalade mannens skadade hand kunnat befinna sig i bakluckan på bilen, men han tycker att det är konstaterat att uppsåtet var att förstöra bilen. Det framkommer i ett par av de snapchatkonversationer som mannen haft, ett par dagar efter explosionen, enligt åklagaren.
I en av konversationerna mellan den åtalade och en bekant till honom visar han en bild på sin skadade hand och den bekante säger:
"Men säg nu din mupp."
Och den åtalade svarar:
"Men skulle spränga någon bil med en hemmagjord bomb men den small i handen."
I ett meddelande till en annan bekant skriver mannen att en rörbomb exploderat i hans hand.
Händelser som åklagaren menar att mannen inte skulle ha vetat om han inte haft uppsåtet att spränga bilen.
Mannens advokat, Filip Backe, svarar att den åtalade skulle kunna ha fått till sig uppgifter om vad som skett på platsen från anhöriga under tiden han vårdades på sjukhuset, fram till att han skriver meddelandena på Snapchat.
Försvaret ifrågasätter även robustheten i åklagarens utredning där han bland annat pekar på att flera vittnen inte hörts under förundersökningen.
– Dels har vi personen som lämnar de första uppgifterna om en bomb eller smällare som inte ens hörts i utredningen. Det finns även ett tidigare förhör från den åtalades dåvarande flickvän med i förundersökningen men hon har inte hörts här i rätten idag, säger han.
Från försvarets sida ser man att mannen i ett värsta scenario skulle kunna dömas till åtta månaders fängelse, men Filip Backe menar att han borde frikännas från brottet som gäller explosiva varor. Vid ett sådant friande anser försvaret att det skulle räcka med en villkorlig dom för de övriga brotten.
– Bara för att den åtalade hållit bomben i handen så behöver han inte ha skapat den eller haft avsikt att använda den. Utredningen har inte kunnat visa att min klient sökt information om hur man skapar en bomb, eller hittat rester från någon bomb som skapats hemma hos honom, säger Filip Backe.