Sportbaren blir ett flyktingboende

Det som idag är ett vattenhål för ungdomar på lördagskvällar kommer snart bli ett flyktingboende för ensamkommande. "Det här är en förnuftig affär för kommunen", säger kommunalrådet Lars Alriksson.

Bra lösning. Gällivare kommun köper sportbaren och hotellet O’Learys. Kommunalrådet Lars Alriksson (M) är övertygad om att köpet av O’Learys är en bra affär för             kommunen. ”Nu blir det boende för ensamkommande, och långsiktigt kan det bli studentbostäder eller ett första boende för unga som vill flytta hemifrån”, säger han.

Bra lösning. Gällivare kommun köper sportbaren och hotellet O’Learys. Kommunalrådet Lars Alriksson (M) är övertygad om att köpet av O’Learys är en bra affär för kommunen. ”Nu blir det boende för ensamkommande, och långsiktigt kan det bli studentbostäder eller ett första boende för unga som vill flytta hemifrån”, säger han.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-04-11 20:37

En av fullmäktiges hetaste frågor under måndagen var köpet av fastigheten Alen 5. För Gällivareborna är byggnaden mer känd som O' learys sportbar och hotell, och har tidigare gått under namnet Kilkennys. Nu är planen att byggnaden ska utgöra ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

­ – Man ser på siffrorna att socialnämnden går back på sju miljoner, och vi har varit tvingade av migrationsverket att ta emot ensamkommande barn vare sig vi kan placera dem eller inte. Så nu har vi fått placera dem ute på andra håll i landet vilket är en ganska stor kostnad, säger Katinka Sundqvist-Apelqvist (V), ordförande i socialnämnden.

Hon framhåller att prislappen på 24 miljoner i jämförelse med byggnadens storlek inte är något att tala om, och det finns flera användningsmöjligheter då fastigheten inte längre behöver vara boende för ensamkommande.

­– Vi ser en stor möjlighet att använda det som studentboende. I och med att man river i Malmberget så kommer studentbostäder att försvinna där, säger Sundqvist-Apelqvist.

Köpet av fastigheten kommer att genomföras så fort fullmäktiges beslut vunnit laga kraft, och efter första juni har kommunen fullt tillträde till fastigheten. Det är just nu oklart exakt hur många ensamkommande som kommer att få plats på boendet, men han gissar sig till ett 50-tal.

– Men det vet vi inte säkert än. Jag har faktiskt inte sett några siffror på vad som behöver göras om, men utifrån det jag sett på bilder så ser det faktiskt hyfsat ut. Sen kan det bli att man verksamhetsmässigt måste göra förändringar, säger kommunalrådet Lars Alriksson (M).

Redan innan beslutet togs orsakade förslaget stor debatt på sociala medier. Många kommentarer påpekade bostadsbristen för kommunens unga.

– Jag kan förstå situationen och hur man utnyttja den till att ställa de här grupperna mot varandra. Samtidigt tror jag att om alla ser helheten i den här affären så skulle man se att det är bra för kommunen, den är både förnuftig, ekonomisk och rationell, säger han.

Gällivare har inte jättemånga uteställen, hur ser ni på att en av dessa försvinner?

– Det är olyckligt. Men det är han som äger fastigheten som kom till oss och erbjöd oss att köpa den. Vi tyckte att det var en bra idé som passar både kortsiktiga och långsiktiga behov, säger Lars Alriksson.

Fastigheten ägs idag av hotellkungen Peter Aasa som även äger Quality Hotel. NSD har under måndagen försökt nå honom utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om