Spa - guldkant på äldre dar

Boende på avdelningen Daggdroppen i äldreboendet Enen i Gällivare är på mini-spa. Ida-Maria Eriksson, Rut Engström, Gun Andersson och Bertil Weström njuter av fotbad, bubbeldryck och ljuv musik. "Det är skönt att bli lite ompysslad", säger Ida-Maria Eriksson.FOTO: Marie Ridderström

Boende på avdelningen Daggdroppen i äldreboendet Enen i Gällivare är på mini-spa. Ida-Maria Eriksson, Rut Engström, Gun Andersson och Bertil Weström njuter av fotbad, bubbeldryck och ljuv musik. "Det är skönt att bli lite ompysslad", säger Ida-Maria Eriksson.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-04-11 06:00

Studiefrämjandet i Gällivare har anställt aktiverare som sprider glädje på äldreboenden med sång, musik, spa, herrträffar, damträffar, pyssel och skönhetsvård.
- Jag känner mig 20 år yngre, säger Gun Andersson, sedan hon blivit ompysslad av Birgitta Bolin.
I fredags bjöds det på mini-spa på avdelningen Daggdroppen i äldreboendet Enen i Gällivare. Pensionärerna njöt av fotbad, bubbeldryck och ljuv musik.

- Det är skönt att bli lite ompysslad. När jag var ung hade jag alltid vackra, målade naglar. Det här är roligt, jag är med på allt som händer, annars blir dagarna så enahanda. Är det långsamt och tråkigt så ligger man bara och det är inte bra, säger Ida-Maria Eriksson.

Älgjakt och bagarstuga
Det är Studiefrämjandet som har anställt aktiverare för att sprida glädje i äldreboenden. Aktiverare Birgitta Bolin säger att det är roligt att ge de äldre en guldkant i tillvaron.

- Det här är ett drömjobb. De är så glada när vi kommer. Vi bakar, målar och pysslar med dem, det är verkligen roligt, säger hon.

Aktiveringen av de äldre sker i studiecirkelform. Aktiviteterna styrs av de äldres behov och önskemål. Sommartid kan det bli utflykter med korvgrillning och bärplockning. Under planering är herrträffar med jaktberättelser och besök hos älgjaktlag, där de äldre herrarna kan sitta med vid elden och dricka kaffe. För damerna planeras damträffar med skönhetsvård och utflykt till bagarstugan i Puoltikasvaara.

"Chaplin" på Lövberga
- Projektet startade i början av året. Idén kommer från Kalix, där Studiefrämjandet har den här verksamheten. Det är viktigt att våra gamla aktiveras, säger verksamhetsledare Christina Oscarsson.

Nästa vecka underhåller Tage Koski med sin rollfigur "Charlie Chaplin" på Lövberga. Föreläsningar om Malmberget förr i tiden ska hållas av Tore Henriksson.

Studiesekreterare Agneta Norman berättar att man följer årets traditioner, med semmelbakning, påskpyssel och midsommarfest. Kreativa aktiviteter som ger stimulans och glädje.

Studiefrämjandet håller cirklar på Enen, Lövberga och Hedgården.

När pensionärerna njutit av fotbad och massage och fått naglarna vackert målade, funderar de på nästa steg. Kanske en danskväll på hotellet, föreslår en äldre dam. "Det är ju fredagkväll".

- Ja varför inte, nu är du ju vacker som Carmen, säger pensionär Bertil Weström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om