Sommarskola med rock på schemat

GÄLLIVARE. Medan vissa njuter av friheten att slippa skolan under sommarlovet väljer andra att spela musik och sjunga i Hedskolans musiksal i källaren. - Det är kul att spela och ha något att göra på dagarna, säger sångerskan Frida Berggren.

Josefin Svensson, Petra Fagerlönn, Frida Berggren, musikläraren Pernilla Fagerlönn, Lise Kiviniemi och Hanna Granström utnyttjar sommaren till att spela musik. FOTO: Katarina Mosesson

Josefin Svensson, Petra Fagerlönn, Frida Berggren, musikläraren Pernilla Fagerlönn, Lise Kiviniemi och Hanna Granström utnyttjar sommaren till att spela musik. FOTO: Katarina Mosesson

Foto: Katarina Mosesson

Gällivare2008-06-27 06:00
Det är första gången som Kulturskolan ordnat denna rock och popskola för tjejer.
Initiativet kommer från musikläraren, Pernilla Fagerlönn.
- När jag var i samma ålder som dessa tjejer så spelade jag själv i sommarorkestern hela sommaren. Nu är det bara gymnasieelever som får vara med i orkestern så då tog jag eget initiativ till detta. Jag hoppas att det blir ett stående inslag och det behöver inte bara vara en skola för tjejer, säger Pernilla Fagerlönn.
Tjejerna är eniga om att förutom att det är jätte roligt att prova på olika instrument så är det skönt att slippa killar i gruppen.
- Det beror förstårs på vilka killar och jag skulle absolut våga sjunga och spela fast det vore killar här, säger sångerskan Frida Berggren.
De flesta i gruppen har spelat instrument tidigare men endel har lärt sig spela under skolan. Alla har fått prova på att spela trummor, el-bas, el-gitarr och piano och favoriterna är trummor och el-gitarr. Gemensamt har de också skrivit och komponerat en egen låt, Tell me why, (säg mig varför), som handlar om en pojke som blivit mobbad och som tjejerna ber om förlåtelse till. Ämnet valde de själva då de känner många som blivit mobbade.
Att eleverna föredrar en källarlokal full med instrument och chans att få prova spela på dem, förstår man när man ser allvaret och koncentrationen när det spelar upp deras egna låt.
- Det är jätte kul men tråkigt att skolan bara är två veckor, säger el-gitarristen, Hanna Granström.
Nu väntar de bara på besked från musikansvarige för att få klartecken om att få uppträda på Gällivare marknaden i helgen. För det finns inget tvivel om att inte tjejerna skulle vilja uppträda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om