Socialdemokraterna vill öka hyresgästernas inflytande

I torsdags besöktes Gällivare av Veronica Palm, socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor.Och hon är tydlig med att hyresgästerna måste tillgodoses.

I torsdags besöktes Gällivare av Veronica Palm, socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor, här flankerad av Lena Lindberg, ordförande SAP, Gällivare och Birgitta Larsson, (S), vice kommunalråd.FOTO: John Filipsson

I torsdags besöktes Gällivare av Veronica Palm, socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor, här flankerad av Lena Lindberg, ordförande SAP, Gällivare och Birgitta Larsson, (S), vice kommunalråd.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-10-20 19:34

Veronica Palm är sedan ett halvår tillbaka ordförande i Civilutskottet, ett jobb hon handplockades till av partiledaren Håkan Juholt. Och förmodligen också påtänkt som minister, förutsatt att det blir ett regeringsskifte efter kommande val.

Igår besökte Palm Gällivare, inbjudna av de lokala socialdemokraterna för att informeras om den pågående samhällsomvandlingen.

- Ännu har jag inte hunnit med att titta på så mycket konkret rörande samhällsomvandlingen men det kommer vi att ta igen nu efter lunchuppehållet, säger Veronica Palm, som stannade en dag för att sedan återförenas med Håkan Juholt i Kiruna, där han befinner sig idag.

Med och utforma
Enligt henne finns det tydliga skillnader mellan den nuvarande regeringens bostadspolitik och socialdemokraternas. En sådan är att Palm gärna ser att det införs ett både rot- och investeringsbidrag som ska komma hyresgästerna till del och däribland innebära en lägre hyresnivå.

- Att nyproducera hyresrätter idag är dyrt, men med ett investeringsbidrag som är riktat mot hyresgästerna tillsammans med ett rotavdrag går det också att dämpa hyreskostnaderna i någon mån, säger hon.

Överhuvudtaget menar hon att de människor som väljer att bo i hyresrätter också ska få större möjligheter och inflytande till att utforma sitt eget boende än vad de har idag.

En rättighet
- Ett bra boende är en rättighet, säger Veronica Palm. Och idealet som jag ser det är att hyresgästerna ska ha möjlighet att vara med och kunna utforma sitt boende redan från början när byggnationerna startar.

Vill miljardsatsa
Enligt henne lägger socialdemokraterna en miljard i sin skuggbudget till ett framtida boende i hyresrätter. Och genom olika möjligheter som till exempel investeringsbidrag och rot finns det också möjligheter till lägre byggkostnader och därmed också mindre boendekostnader för hyresgästerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om