Socialdemokrat sågar sitt eget parti

Socialdemokraten Weine Backman rasar över sitt partis agerande för Lissabonfördraget.- Det är LO och socialdemokraterna som gått i bräschen för att sänka löntagarnas och fackföreningarnas möjlighet att påverka löneutvecklingen. Man tror inte det är sant, säger han.

Socialdemokraten Weine Backman visar en artikel i NSD från april 1999, som berättar om gruvarbetare som sliter för svältlöner.  FOTO: Maria Ödalen

Socialdemokraten Weine Backman visar en artikel i NSD från april 1999, som berättar om gruvarbetare som sliter för svältlöner. FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2008-11-22 06:00
Weine Backman är socialdemokrat sedan mycket långt tillbaka. Han har även varit facklig representant och deltagit i facklig politisk samverkan.
- Nu ser vi samma utveckling gå åt ett helt annat håll, när fackets möjligheter att påverka dör ut. EG-domstolen blir EU-domstolen och får rätt att döma även i frågor som rör försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik. Riksdagens beslut ger uppdraget till större länder att bestämma vilken lagstiftning som ska gälla i vårt land. Mindre länders möjlighet att påverka minskar avsevärt, säger han och fortsätter:
- Det här har skett i samarbete mellan LO, SAP och den högerstyrda alliansen.

Weine Backman ser folkets möjlighet att påverka framtida inriktningar överföras till en maktelit på EU-nivå, så även fackföreningarnas.
- Svenska fackföreningar kommer att ledas av en liten klick fackföreningar inom EU på central nivå. De lokala facken blir överflödiga, efteson deras rätt att påverka på EU-nivå blir absolut minimal, säger han och fortsätter:
- Kollektivavtalen gäller tills vidare för svenska löntagare i Sverige men inte för utländsk arbetskraft i Sverige, vilket också fastslagits av de tre tidigare nämnda samarbetsparterna. Lagstadgan om minimilöner ska motverka detta men kommer endast leda till att fackets påverkansmöjligheter upphör.
Weine Backman drar paralleller till England och Margaret Tatcher.
- Hon gick en annan väg för att stävja löntagare och fackliga organistaioner och drog in strejkrätten.
Överväger du att lämna ditt parti för den här sakens skull?
- Det har jag inga kommentarer till nu. Men jag tycker det är märkligt att partiet ograverat gått med på det här, utan att svenska folket fått göra sin röst hörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om