Socialchefen: "Man kaxar inte till sig"

Halva personalstyrkan säger upp sig inom hemsjukvården. "Självkritiska måste man alltid vara när personal lämnar", säger socialchefen Marika Rissanen-Korpi.

Gällivare2016-05-07 08:00

När NSD söker svar är avdelningschefen inte anträffbar, men förvaltningschefen Marika Rissanen-Korpi har hört talas om en del av problemen. Uppgifterna om att fyra anställda samt en enhetschef sagt upp sig, en anställd är sjukskriven och en går i pension är för henne inte helt kända..

– Jag vet att det är tre som sagt upp sig, men att det rörde så här många uppsägningar har jag inte fått uppgifter om, säger hon.

En av orsaken till uppsägningarna tror hon själv är att många sjuksköterskor är specialistutbildade och kan tycka att arbetet med hemsjukvården är för brett.

– Det är många som vill ha just specialistdelen och det är ju stor efterfrågan på sjuksköterskor idag, och de som inte tycker att de har rätt jobb behöver bara ringa ett samtal så får de ett nytt, säger hon.

Men anledningen till uppsägningarna är ju enligt personal den dåliga arbetsbeskrivningen?

– Vi upprättar alltid en handlingsplan när det kommer fram problem. Men en del kanske känner att de inte vill vänta på förbättringar, säger Marika Rissanen-Korpi.

Nu ska det hållas uppföljningssamtal med de som sagt upp sig för att få veta orsakerna. Enligt Rissanen-Korpi har åtgärder vidtagits för att säkerställa arbetsmiljön, och en redovisning kommer att göras till socialnämnden i början av juni.

Men socialchefen håller med om att det finns en anledning att vara självkritisk.

– Det måste vi ju vara när så många lämnar. Man kaxar inte till sig här inte, det är liten arbetsgrupp som blir väldigt sårbar vilket kan få stora konsekvenser och det jättetråkigt att man upplever att arbetsgivarnas åtgärder räcker till. säger Marika Rissanen-Korpi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om