Ett omedelbart omhändertagande av ett barn är inget rättesnöre, istället ska socialtjänsten arbeta för att hitta andra lösningar och gå in och stötta familjer i tid, säger socialchefen. Ändå finns en återkommande kritik om att Gällivare kommun har monterat ned sin öppenvård, som ska arbeta med förebyggande insatser och stöd till familjer.
Enligt väl insatta källor har stödet från öppenvårdet till och med inneburit att LVU har kunnat undvikas i vissa fall.
De anställda på de tre tjänsterna som har arbetat med öppenvård i barn- och ungdomsärenden har alla slutat, den sista i början av året. Personer med insyn i socialtjänstens arbete vittnar om hur samverkan mellan barn- och ungdomsenheten och öppenvården sedan 2020 har minskat dramatiskt.
Annette Viksten Åhl uppger att tre tjänster inom öppenvården nu har tillsatts för att jobba direkt mot barn och unga. Två anställda ska i första hand jobba med vuxna, men vid behov även med barn och unga.
– Flera inom öppenvården är nyanställda och behöver tid för att komma in i sina roller och befattningar, säger Annette Viksten Åhl.
Den arbetstidsförkortning som konsulten Kenneth Sundberg föreslog inom enheten för bistånd, har enligt socialchefen nu påbörjats.
Socialförvaltningen har tillsatt en utredning som en utomstående konsult gör om barns och ungdomars mående i kommunen.
– Det gör vi för att vi ska kunna gå in med rätt insatser. Vi ser ju att vi inte har någon barnfattigdom att tala om i Gällivare, det finns inte många familjer som går på socialbidrag här. De flesta barnen lever i familjer med god ekonomi. Däremot ser vi att det finns en väldig diskrepans mellan de som har det bra och de som har det sämre.
Annette Viksten Åhl påpekar att en god ekonomi inte behöver betyda att det inte finns problem i ett hem.
När det gäller umgängesbegränsningar använder sig socialtjänsten i Gällivare av sådana, trots att det är en ovanlig åtgärd att ta till. En umgängesbegränsning kan vara en lämplig åtgärd vid vissa tillfällen, anser Anette Viksten Åhl.
– Om ett barn säger att det inte vill träffa sina föräldrar, då måste vi gå djupare in och titta vad det beror på. Nu pratar jag väldigt generellt, men i vissa fall kan det finnas skäl att koppla in en barnpsykolog för att få stöd i bedömningen. Sedan ska vi alltid jobba för att få fram ett umgänge på sikt.