Socialchefen: "Därför behövs besöksförbudet"

Under en vecka har det konstaterats 12 fall av covid-19 inom socialförvaltningens verksamheter, varav en av dessa personer dött i sviterna av sjukdomen. Kommunen har nu ansökt om att införa ett tillfälligt besöksförbud för att minimera risken för ytterligare smitta.

Efter att det konstaterats 12 fall av covid-19 inom kommunens vårdverksamheter har kommunen ansökt om ett tillfälligt besöksförbud.

Efter att det konstaterats 12 fall av covid-19 inom kommunens vårdverksamheter har kommunen ansökt om ett tillfälligt besöksförbud.

Foto: Simon Eliasson

Gällivare2021-01-19 15:30

För att kommunen ska få införa besöksförbudet behöver de ansöka om ett tidsbestämt tillstånd från Folkhälsomyndigheten.

– Vi kommer att ha ett samtal med dem idag, (tisdag) och som jag förstått det fattar de beslut om förbud på onsdagar. Har vi tur hinner de behandla vårt ärende under veckan. Men det kan vara så att de behöver längre tid innan de kan fatta ett beslut, säger Annette Viksten Åhl. 

Enligt henne är det svårt att avgöra vad som har lett till den ökade smittspridningen på kommunens äldreboenden.

– Jag vill inte spekulera i vem som bär ansvaret. Det vi kan se är att vi har haft en snabb smittspridning efter jul och nyårshelgerna, säger hon.

Kommunen för nu en dialog med hälsocentralerna om att få påbörja det andra vaccinationstillfället för de över 200 boende som fått den första vaccinationsdosen.

– Om jag förstått det rätt har man inte ett fullgott skydd efter den första vaccinationsdosen utan det sker först efter det andra dostillfället. Vi startade under vecka ett vaccineringen och det ska gå 21 dagar mellan dostillfällena, en tidsram som de första som vaccinerades börjar närma sig, säger hon.

Av de 36 konstaterade fallen under vecka 2 har 12 upptäckts inom kommunens verksamhet. En förändring som enligt Annette Viksten Åhl inte beror på den ökade testningen i kommunens verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!