Snötipp risas

Det tippas tusentals kubikmeter snö i skogen utanför Gällivare. Snötippen, som kan vara olaglig, är placerad intill ett skogsområde där många hundägare rastar sina hundar. På sommaren, när snön har tinat, ser det ut som en soptipp i området, med krossat glas, plast och avfall som följt med snön från gatorna. En sanitär olägenhet, med risk för skador på djur och natur.

En snötipp i skogen som innehåller glaskross och avfall från kommunens gator.FOTO: Marie Ridderström

En snötipp i skogen som innehåller glaskross och avfall från kommunens gator.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-04-20 06:00

Varför får kommunen dumpa enorma mängder snö efter skogsvägar mitt i naturen utan att sanera efteråt. Det undrar en miljövän i Gällivare som vänt sig till NSD. "Vattnet från snön innehåller oljor som så småningom rinner ut via Linaälv till Kalixälv som är skyddad. Det är ju provocerande att ren snö från fastigheter måste köras till avfallscentralen medan kommunen själv kan dumpa smutsig snö i skogen".

Snötipp saknas i Gällivare
Enligt uppgiftslämnaren är detta ingen kommunal snötipp utan snön har olagligen fraktats dit trots tidigare löften om att stoppa snötippningen.

Gällivare kommuns bygg- och miljöchef, Sture Sundqvist, säger att Gällivare kommun inte har någon specifik snötipp, som man har exempelvis i Luleå.

- Det finns ett antal ställen där vi lastar av snö, där vi har lov att lägga snötipp. Det ska vara ren snö egentligen men medborgarna i samhället kastar skräp på gatorna som följer med, det är bekymmersamt med glas och därför städas områdena innan sommaren. Jag har ingen aning om det här är en sådan plats där snötippning är tillåten, säger Sture Sundqvist och hänvisar vidare till miljöinspektörerna i kommunen.

Miljökontoret undersöker
Sture Sundqvist säger att han inte fört någon dialog i ärendet, eller mött denna kritik tidigare.

- Personen får gärna vända sig till oss så upprättar vi en anmälan och ser vad vi kan göra. Någonstans måste man göra sig av med snön, man kan inte skicka den rätt upp, säger Sundqvist.

Miljö- och byggchefen säger att man i kommunen vill vara lyhörda inför allmänhetens önskemål. Därför har man till exempel upphört med snöupplagen vid Vassaraälven och gamla Q8-macken.

Vid senare kontakt med miljökontoret meddelas att ärendet kommer att handläggas av en miljöinspektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om