Snöröjningen ska bli bättre och säkrare med ny plan

Gällivare har fått en ny snöröjningsplan. Kommunen tar över 50 procent av snöröjningen. Övriga områden delas av fem entreprenörer.- Vårt uppdrag är att förbättra kvalitén på snöröjningen utan att öka kostnaden, säger förvaltningschef Joakim Svensson.

Marcus Zetterkvist, Joakim Svensson, Mats Rantapää och Annika Keisu-Lampinen vill förbättra säkerheten i samhället med ny snöröjningsplan.FOTO: Marie Ridderström

Marcus Zetterkvist, Joakim Svensson, Mats Rantapää och Annika Keisu-Lampinen vill förbättra säkerheten i samhället med ny snöröjningsplan.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-09-26 20:23

Den nya snöröjningsplanen innebär att Gällivare kommun återtar delar av snöröjningen i egen regi. Kommunen har en egen fordonspark och personalen sägs vara kompetent och positiv till förändringen. Kommunen ska ansvara för genomfartsleder och de mest utsatta och trafikerade vägsträckorna. Övriga områden snöröjs av fem entreprenörer. Företagen Clifton, BDX, Euromining och Lunds åkeri vann anbudsgivningen där fyra-fem entreprenörer lade bud på varje område.

- Jag vill inte säga att det fungerade dåligt tidigare, men det finns en förbättringspotential, säger ordförande i Service- och tekniknämnden, Mats Rantapää.

Kiruna har lyckats bra
Snöröjningsbudgeten brukar
ligga på 7-11 miljoner kronor,
beroende på hur snörik vintern är. Nu är målet att klara sig på
8,5 miljoner kronor.

- Vår lösning ger bättre kvalité och ökad handlingsfrihet vid extrema väder. Vi "snöröjare" ber om överseende med eventuella startproblem vid de inledande snö-
fallen, säger förvaltningschef
Joakim Svensson.

"Olyckor ska inte hända"
Genom att studera kommuner som lyckats bra med snöröjningen, som Kiruna, Piteå och Umeå har man kommit fram till och det handlar om att anlita sina egna kommunala resurser.

- Olyckor ska inte hända barnen på väg till skolan. Det är inte okej att ett barn kliver över ett staket för att snöhögar inte tagits bort, säger Joakim Svensson.

Arbetar i tvåskift
Den kommunala personalen ska arbeta i tvåskift. Från tre på morgonen till 22 på kvällen.

- Mellan 22 och 03 plogar vi inte om det inte blir klassvarningar. Prioriterade vägar ska vara färdiga inom sex timmar, övriga
vägar inom 12 timmar efter påbörjad snöröjning, säger Gata-park-
chefen Annika Keisu-Lampinen.

Trafikingenjör Marcus Zetter-kvist säger att de större vägarna och busslederna ska snöröjas
oftare.

- Prioriteringen av de mest utsatta och trafikerade sträckningarna ska ge en säkrare trafiksituation, säger Marcus Zetterkvist.

FAKTA Snöröjningsplanen

µ Kommunen ansvarar för de mest utsatta och trafikerade vägsträckorna.

µ Övriga områden snöröjs av fem entreprenörer:

µ Område A, del av Koskullskulle och Malmsta samt område B, Malm-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om