Åklagaren yrkar att de fem bolagen åläggs att betala en företagsbot om minst tre miljoner kronor var. Grunden är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Målsägande är anhöriga till Kenneth Oskarsson Rantavaara och Fredrik Oskarsson Rantavaara som omkom i olyckan.
Läs mer: "Inga fler ska behöva dö på det här sättet"
Enligt stämningsansökan har bolagen inte beaktat arbetsmiljö- och säkerhetsaspekter som de enligt lag och enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är skyldiga att följa.
Läs mer: "Brott kan ligga bakom dödsolycka"
Kenneth Oskarsson Rantavaara och hans son Fredrik Oskarsson Rantavaara störtade till botten av det gruvschakt där de arbetade efter att linan till hisskorgen lossnade.
De hissades ned i schaktet i en personhisskorg monterad på en mobilkran - utrustning som enligt åtalet inte är tillverkad eller konstruerad för personlyft. Hade bolagen, i olika skeden och på delvis olika sätt, beaktat arbetsmiljölagen och ett antal av Arbetsmiljöverkets föreskrifter "hade en annan arbetsmetod valts och olyckan med stor sannolikhet inte inträffat", enligt stämningsansökan.
Läs mer: "Dödsolyckan i Vitåfors: Fem bolag åtalas"
Enligt åtalet borde LKAB ha undersökt att berörda entreprenörer avsåg använda godkänd metod för personlyft och av "oaktsamhet brustit i sin plikt att samråda och gemensamt verka för att åstadkomma tillfredställande skyddsförhållanden".
NCC har heller inte verkat för att åstadkomma tillfredställande skyddsförhållanden och inte utfört en tillräcklig riskbedömning, enligt stämningsansökan.
Under rättegången kommer flera personer att höras. Däribland den kriminaltekniker som undersökt lintrumman, företrädare för de olika bolagen liksom flera bygg- och projektledare. Dessutom kommer åklagaren presentera skriftlig bevisning i form av branschanvisningar för gruvhissar, utdrag från arbetsmiljöplaner och riskanalyser, bland annat.
Rättegången inleds den 10 november i Gällivare tingsrätt.