Snart får Gällivare sin första privata vårdcentral

Snart öppnar Adviva hälsocentral, den första privata vårdcentralen i Gällivare. Här vill man satsa på förebyggande hälsovård. I går var det kick-off för den nya personalgruppen.

Ett handslag bekräftar samarbetet mellan Adviva och Öbergs fjällanläggning. Allt för att personalen ska trivas. Torbjörn Öberg och Kjell Degerman.

Ett handslag bekräftar samarbetet mellan Adviva och Öbergs fjällanläggning. Allt för att personalen ska trivas. Torbjörn Öberg och Kjell Degerman.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-09-15 06:00

Fyra läkare är värvade. De kända namnen är Gustav Melin och Ulf Hedlund, medan två namn är hemliga.

- Det är jättespännande och jag känner att det är en väldigt positiv anda med framtidstro, vilket inte är så vanligt i sjukvården. Kontinuitet och närhet ger kvalitet i vården och det förutsätter fasta läkare, säger Melin.

Läkarrekryteringen är den svåraste biten för många vårdcentraler och det vill Adviva råda bot på. Därför erbjuds läkarna bostad och hjälp till arbete åt partnern. Dessutom har Adviva inlett ett samarbete med Öbergs fjällanläggning i Björkudden, Langas camp.

Personalförmån
- Här erbjuds fiske, jakt, skidåkning, skoter och guidade turer i skogsland och fjäll året runt. Vi har stugor, vedeldad bastu, grillkåta och framför allt lugn och ro i väglöst land, säger Torbjörn Öberg.

Advivas vd Kjell Degerman säger att samarbetet med turistnäringen är ett nytt grepp och en form av förmån för personalen.

- Vi vill erbjuda en helhet för en framgångsrik rekrytering, säger han.

Basvård och friskvård
Den nya privata vårdcentralen har mottagning, barnavårdscentral, mödravård, hembesök och hemsjukvård. Dessutom vill man satsa på förebyggande vård.

- Vi har avtal med landstinget och först ska vi uppfylla vårt basuppdrag. Sedan har vi ambitionen att jobba annorlunda, med mera friskvård och förebyggande vård. De är en spännande utmaning och det finns utmaningar i Gällivare där vi bland annat har en ökad alkoholrelaterad dödlighet bland männen, jämfört med andra orter, säger verksamhetschef Kirsten Hallman-Pettersson.

Stort intresse
Stämningen på gårdagens kick-off var positiv och personalen är laddad inför sitt nya uppdrag.

Sjukgymnast Tiina Ravelin säger att hon ser fram emot att jobba i team.

- Det här är jättespännande och nytt. Jag är mycket intresserad av förebyggande arbete, säger hon.

Det har inte varit svårt att få personal. Ansökningarna har varit många och flest bland personalgrupperna sjuksköterskor och undersköterskor. Hälsocentralen har även psykologer knutna till sig. Två Gällivarenamn är Margareta Edvardsson och Johan Runnman.

- Intresset för att arbeta hos oss har varit stort och många patienter listar sig hos oss. Vi har underbara lokaler i en miljö som passar för verksamheten. Vi inbjuder till öppet hus första oktober och full fart blir det tredje oktober, säger Kjell Degerman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om