Redan förra mandatperioden påbörjades arbetet med att digitalisera bygglovshanteringen. Då hade antalet byggslovsansökningar ökat från 300 stycken till upp emot 600.
– I det att vi digitaliserade så blev det också en snabbare handläggning för att man fick in mer kompletta underlag, det är det arbetet man har fortsatt med, säger Iris Dimitri (V), ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.
I dag kommer de flesta bygglovsansökningar in via e-tjänsten Mittbygge. Vilket framför allt har avlastat det administrativa arbetet.
– Det här med digitaliseringen gör och ger en säkrare hantering, det kan inte fastna hos någon enskild inspektör utan kommer in i flödet, jag tror att det är det som har gjort att vi har klarat av det här så pass bra som vi har gjort, säger Iris Dimitri.
– I vår lilla organisation utför vi otroligt mycket om man tänker på att vi är en liten kommun och det som ligger på oss.
Enligt förvaltningschef Henrik Lyngmark har antal ärenden på byggsidan sedan 2016 legat på runt 700 stycken. Det är också vid den här tidpunkten som Gällivare kommun lyckas minska sina handläggningstider rejält.
– Gällivare har legat i topp i Sverige på korta handläggningstider. I september låg vi på elva dagar, säger Henrik Lyngmark.
Han berättar att förvaltningen tittar på ett nytt ärendehanteringssystem där en robot ska jobba med registrering och kommunicering med medborgarna. Ytterligare ett steg i digitaliseringen.
– Det är jättespännande, vi försöker verkligen framtidsspana och se vart vi kan komma där, säger Henrik Lyngmark.
Representanter från miljö-, bygg och räddningsförvaltningen deltar också på tidiga kundmöten med Gällivare näringsliv.
– Kommer det ett företag som vill etablera sig så samlar vi alla berörda parter på samma möte och kan starta ansökningar på flera håll samtidigt, säger Henrik Lyngmark.
Både han och Iris Dimitri lyfter vikten av att vara rättsäkra och transparenta, utöver kraven på skyndsamhet.
– Vi har dragit lite i bromsen nu för att det sker så ofantligt mycket. Vi bygger och förtätar, och förtätningar är ett dilemma i sig, men vi ska bygga och vi ska bygga så rättsäkert vi kan, säger Iris Dimitri.
– Det är viktigt, då skapar vi också förutsättningar att alla kan konkurrera på lika villkor och får samma förutsättningar, säger Henrik Lyngmark.