Smittspridningen i Gällivare har aldrig varit större

Vecka 12 och 13 registrerades 198 nya fall av covid-19 i Gällivare. Siffran som visar att kommunen nu har fler konstaterat smittade än de två värsta veckorna under förra sommaren. "Det är riktigt allvarliga siffror", säger säkerhetsansvarige Andreas Pääjärvi.

Smittspridningen i Gällivare har aldrig varit större än nu.

Smittspridningen i Gällivare har aldrig varit större än nu.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-04-08 06:00

Under sommarveckorna 25 och 26 konstaterades närmare 180 nya fall av covid-19. Då hade kommunen en incidens på 7,3, vilket gjorde Gällivare till den kommun i Sverige med högst andel smittade per 1000 invånare. Det allvarliga smittoläget ledde till att kommunens krisledningsgrupp vädjade till Länstrafiken att dra in gods- och linjetrafik till kommunen.

"Det är katastrofala siffror men folk måste förstå att det finns i en pandemi i samhället och att den sprider sig. Om en terrorist sköt en till två personer i veckan hade folk inte vågat gå ut. Nu har vi en osynlig terrorist som dödar en till två personer i veckan och folk går ut", sa Stefan Nieminen då.

Trots att Gällivare nu genomlever den största spridningen av coronaviruset är det färre personer som dör av viruset nu än under sommaren.

– Det har att göra med att vaccinationerna kommit igång på boendena, där är i det närmaste alla helt vaccinerade och det är oftast äldre personer i riskgrupp som omkommer, säger Andreas Pääjärvi. 

Torbjörn Espling, verksamhetschef vid Gällivare sjukhus, berättade tidigare i veckan om den oroväckande situationen på sjukhuset där flera allvarliga fall av covid-19 kunnat konstateras efter påskhelgsfirandet.

Allvarliga sjukdomsförlopp som delvis kan förklaras i att den brittiska varianten av coronaviruset, som är mer aggressiv än sin föregångare, blivit den dominerande formen av viruset.

– Enligt smittskyddsläkaren är den ökade spridningen en konsekvens från sportlovet, vilket går att avläsa i inkubationstiden för viruset. Nu när vi ser siffrorna får man ställa sig frågan, vad som händer efter påsklovet. Det har kommit uppgifter om att vi inte har skött det så bra, man har hört talas om privata fester och släktfirande, säger Andreas Pääjärvi. 

Enligt honom är det fortfarande på arbetsplatserna som flest folk verkar smittas av coronaviruset, men på grund av att smittspridningen klassats som en samhällsspridning finns viruset överallt i samhället. 

– Kanske är det för att vi inte är försiktiga på arbetsplatserna, att vi träffar tillrest folk, att man rör sig i butiker med för lite avstånd eller på något annat sätt slarvar, något fel måste vi göra när vi har en samhällsspridning, säger Andreas Pääjärvi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!