Slår larm om skolkris

Eva Alriksson, lärare och moderat skolpolitiker, slår larm om skolan i Gällivare. 40 lärare undervisar i ämnen de är inte är behöriga i.– Var femte elev i åk 7-9 når inte målen för godkänt. Har de inte nått målen kommer de inte in på ett gymnasieprogram.

"Var femte elev i åk 7-9 når inte målen för godkänt. Det är alarmerande," säger Eva Alriksson lärare och moderat skolpolitiker i Gällivare.

"Var femte elev i åk 7-9 når inte målen för godkänt. Det är alarmerande," säger Eva Alriksson lärare och moderat skolpolitiker i Gällivare.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-12-17 20:32

Gällivare kommun har 450 elever i årskurserna 7-9. Men 12,5 procent av flickorna och 21,8 procent av pojkarna når inte målen för godkänt.

– Det är alarmerande och en klar försämring. Tidigare har det varit tio procent. Årskurs 1-3 har också en hög procentsats som inte klarar målen, 21 procent av flickorna, 11,3 procent av pojkarna, säger Eva Alriksson.

Hon tycker att politikerna är för långt i från verksamheten.

– Det sägs att vi politiker ska ha stora öron. Att sitta med stora öron i nämndsrummet hjälper inte långt. Ut i skolorna och lyssna på personalen som jobbar med barnen, förmodligen har de många svar att ge.

Opposition i valsamverkan

Skolan måste få mer pengar, säger hon.

– Det är ett jätteallvarligt läge på undervisningsfronten. Det saknas två miljoner i budgeten för att eleverna ska få ut sin undervisningstid. Man måste göra besparingar på andra fronter och ge eleverna garanterad undervisningstid, annars bryter vi mot lagen.

– Oppositionen vill satsa mer pengar på skolan. Inför nästa val ska hela oppositionen, förutom SD, gå i hop. Det saknas bara ett mandat så är vi i majoritet. Skolan måste prioriteras högre. Elever som behöver extra stöd ska ha specialresurser.

40 lärare saknar behörighet

När eleverna misslyckats med läsinlärningen kan det bero på att de haft lärare som saknar kunskaper i läsinlärning

– Jag tror att det här är en stor bov i dramat. De här skolbarnen har inte fått en chans att lära sig i och med att de inte haft en behörig lärare. Läget i Gällivare är allvarligt. I grundskolan är antalet utbildade lärare 150. Antal utan lärarutbildning 14 och antalet som saknar behörighet i ämnet 26. Det är alltså 40 lärare som saknar behörighet i det ämne de undervisar.

I ämnet svenska saknar 14 lärare behörighet, i engelska 15, i matematik 11, i naturorienterade ämnen 15.

"Värva lärare i Skåne"

Nya skollagen kräver lärarlegitimation.

– Det är jättebra, äntligen får vi fokus på problemet som varit dolt under årens lopp. Från juli 2015 måste lärarna ha legitimation. Det är kort om tid. Kommunen måste aktivt ut på marknaden för att värva lärare, besöka universiteten, i Skåne och Blekinge finns ett intresse för att flytta upp. Vi har ett gäng obehöriga lärare som genast måste bytas ut mot behöriga lärare. Det behövs mer aktivitet för att få hit kompetent arbetskraft, samtidigt som man jobbar för att utbilda de lärare som inte är behöriga i sitt ämne, säger Eva Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om