Slamutsläpp från LKAB

GÄLLIVARE. Ett utsläpp har skett från LKAB:s industriområde Vitåfors till Lina älv. Älvens vatten har missfärgats av slam vilket påverkar fisken negativt. Nu kräver länsstyrelsen åtgärder av LKAB.

Ett utsläpp har skett från LKAB:s gruvområde till Lina älv. Länsstyrelsen kräver nu åtgärder. FOTO: Tommy Nilsson

Ett utsläpp har skett från LKAB:s gruvområde till Lina älv. Länsstyrelsen kräver nu åtgärder. FOTO: Tommy Nilsson

Foto: Tommy Nilsson

GÄLLIVARE2008-06-28 06:00
Ett utsläpp har skett, från LKAB:s gruvindustriområde till Lina älv. Platsen är väster om Koskullskulle, i närheten av Bomsele. Där har Linaälvens vatten missfärgat av en grå sörja. Vad den grå sörjan innehåller, det vill länsstyrelsen har svar på.
David Berggård kräver att LKAB identifierar varifrån utsläppet kommer och hejdar vidare utsläpp.
- Problemet med grumliga suspensioner har förekommit tidigare och det är inte bra för miljön. Det myckna regnandet ökar utsläppen som sprider sig över öppna grusytor. LKAB kan behöva gröngöra området genom att så in det med gräs, säger David Berggård, ansvarig för gruvtillsyn.
Det var Tommy Nilsson, fiskevårdskonsulent i Gällivare kommun, som upptäckte utsläppet i Lina älv.
Fisket påverkas negativt
- Det här påverkar fisken negativt. Fiskarna flyr från utsläppen och slammet sjunker till botten som blir stenhård och täcker över lekområden. Även insektslivet blir utslaget i närområdet. Vi har sett det här under flera års tid, speciellt då det regnar mycket. tidigare var slammet rödbrunt, nu är det grått, allt som LKAB släpper ut påverkar naturen, säger Tommy Nilsson.
Förbättra erosionsskyddet
- Det beror ju vilket material vattnet rinner igenom, generellt sett har järnmalmsgruvorna inte samma negativa påverkan som sulfidmalmsgruvorna. Kopparmalmen är mycket värre. Här vill jag se en åtgärd, det ska inte behöva komma ut så mycket slam i vattendragen. De måste se över systemen och jordlagren. Det är är så onödigt, säger Tommy Nilsson.
Joakim Björnström, projektledare för LKAB:s yttre miljö:
- Det är suspenderat material. Fin, fin sand som nått bäcksystemet. Den 25 juni hade det regnat väldigt mycket och eroderat från dikeskanten, men det var övergående. Vi kommer att se över erosionsskyddet i dikena. Det måste man göra med alla diken. Det är morän från dikeskanten, säger han.
- Nej det är inget som kommer från processen. Det här är ju tillfälliga saker som händer när det är extrema flöden i den mån som erosionsskydden är dåliga. Vi kommer att se över det, säger Joakim Björnström.
Han tillbakavisar att vattenmassorna har passerat orena jordlager men ännu har LKAB inte fått svar på sina prover.
- Det kommer provsvar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om