"SKTF:s tjänstemän anklagas för valfusk"

SKTF kräver en ursäkt av Moderaterna. "De har behandlat kommunala tjänstemän oförskämt genom att anklaga dem för valfusk", säger ordförande Bernd Lass.- Det finns inte någon anledning att be SKTF om ursäkt. Vi ska skriva till valnämnden om vilka iakttagelser vi gjort, säger Monica Hedström (M).

"Jag tycker inte det finns någon anledning att be SKTF om ursäkt. Vi ska skriva till valnämnden om vilka iakttageler vi gjort," säger Monica Hedström (M).

"Jag tycker inte det finns någon anledning att be SKTF om ursäkt. Vi ska skriva till valnämnden om vilka iakttageler vi gjort," säger Monica Hedström (M).

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-09-24 06:00
Tjänstemän i Gällivare kommun skriver, i en tillbudsanmälan, att de som röstmottagare blivit anklagade för att fuska och gömma valsedlar.
Anklagelser om lögner
De ska ha anklagats för lögner och hotats med anmälningar. Anklagelserna ska ha skett i lokaler för förtidsröstning och inneburit en belastning i den psykosociala arbetsmiljön.
De skriver följande:
"Att arbeta som röstmottagare ingår i arbetet som tjänstemän
i kommunen. Vi tar vårt uppdrag som röstmottagare på stort allvar och följer de riktlinjer och beslut som finns tagna för förtidsröstning. Det är en misskreditering av vår yrkesroll och vi är orättvist anklagade för händelser som vi inte har rätt eller möjlighet att påverka. Vi är kränkta av påståenden om fusk och lögner. Att varje dag och kväll bli anklagad om fusk, lögner och bli hotad med anmälningar är inte en tillfredsställande arbetsmiljö."
Fackförening kräver ursäkt
Bernd Lass, ordförande i SKTF:
- Vi finner det oförskämt att politiker i Nya Moderaterna anklagar kommunala tjänstemän, våra medlemmar, för att fuska, ljuga, gömma valsedlar och hota dem med anmälningar. Anklagelserna är ogrundade och kränkande eftersom berörda tjänstemän följer de riktlinjer och beslut som är tagna.
-Det gäller våra medlemmars arbetsmiljö och yrkesheder. Att som M trakassera våra medlemmar under valperioden kan vi från SKTF inte acceptera. Att sådant sker år 2010 är bedrövligt. Vi hade inte förväntat oss att en politiskt styrd förening har medlemmar som agerar på sådant oförskämt och respektlöst sätt mot våra tjänstemän. Våra medlemmar mår inte bra och M har gått över gränsen. Vi är helt eniga i styrelsen. Jag hoppas att de inser att de måste be om ursäkt, annars driver vi frågan vidare till Arbetsmiljöverket, säger Bernd Lass.
Monica Hedström (M) säger att det inte finns någon anledning till att be om ursäkt.
"Har inte varit otrevliga"
- Vi har inte varit otrevliga mot några valförrättare. Det är skitsnack. Tjänstemännen måste i så fall träda fram så vi kan tala med dem. Det verkar som om de har en kampanj mot oss.
- Eva Alriksson och jag har endast ifrågasatt vissa saker. Vi kan inte acceptera att valförrättare haft valsedlar framför näsan,med full uppsikt över vad folk tar för valsedlar. Man får heller inte ha reklam för något parti på väskor eller påsar i vallokalen. En pojke sökte valsedlar för Piratpartiet och en valförrättare sa att han inte skulle rösta på ett sådant parti, säger hon.
Valsedlar låg gömda
- Sedan vet jag inte vem som flyttar valsedlar, både vi och SVP råkade ut för det, de låg gömda under andra listor. Vid utsättningen av valsedlar fick vi veta att vi inte fick sätta ut valsedlar om vi tjänstgör som valförrättare, men man har rätt att sätta ut valsedlar innan man sätter sig i vallokalen. Sådana där egna påhitt visar på okunnighet. Vi kommer, tillsammans med andra partier, att sammanställa det vi upplevt. Vi ska skriva till valnämnden om vilka iakttagelser vi gjort, säger Hedström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om