SKR ska ge vägledning och stöd till kommunerna när det gäller ersättningsnivåer för familjehem. I dag ligger den rekommenderade nivån för en grundersättning på 11 237 kronor per månad och barn. Utöver den får familjehemmet omkostnadsersättningar för faktiska kostnader för det placerade barnet.
Ola Nordqvist är handläggare hos SKR, med ansvar för det område som rör familjehemsplaceringar.
– Familjehem ska inte bedrivas yrkesmässigt. De ska inte blandas ihop med hvb-verksamhet (hem för vård och boende, reds. anm.). Att vara familjehem handlar om att ta emot ett barn eller en ungdom i behov av stöd och hjälp i sitt eget hem.
SKR rekommenderar samma ersättningsnivåer oavsett om ett placerat barn har släktband till familjehemmet eller inte. Ola Nordqvist påpekar att arvodet ska vara så pass bra att det gör det möjligt för familjehemmet att göra det jobb som krävs för att tillgodose det placerade barnets behov.
Grunden är att kunna leva på sin egen lön och fortsätta arbeta som i en vanlig familj. Om familjehemsföräldrar måste vara hemma mer för att barnet har så pass stora behov kan det bli fråga om högre arvode, men också ersättning för förlorad arbetsinkomst.
När det gäller syskonparet från Gällivare framkommer det ingenstans i barnens journaler eller enligt uppgifter från närstående att de skulle ha problem, diagnoser eller annat som motiverar att familjehemsföräldrarna måste vara hemma på heltid. Båda barnen går i vanlig skola.
– När rekommendationerna för arvoden inte följs så kan det finnas särskilda skäl till det. Jag tycker att om ett familjehem har ett förhöjt arvode så ska det finnas dokumenterat vad anledningen till det är, säger Ola Nordqvist.
SKR har inga rekommendationer till kommunerna om hur många barn ett familjehem kan ha hos sig och fortfarande vara lämpligt för en ny placering.
– Det är kommunernas ansvar att följa upp placeringar och familjehemmen och göra vettiga bedömningar.
De socialsekreterare som har ansvaret för ett barns ärende måste därför regelbundet prata med barnen, familjehemmet och de biologiska föräldrarna var för sig om placeringen, påpekar Ola Nordqvist.
I fallet med de placerade syskonen har ansvariga socialsekreterare endast besökt dem i familjehemmet ett par gånger under mer än två års tid.