Skriven i Skröven – men kanske inte så länge till

Sedan i höstas finns en snabb lösning på fall som det med mannen som skrivit sig i ett nedbrunnet hus i Skröven. "Om man är kriminellt belastad kanske man vill hålla sig undan", säger Tobias Wijk.

Nedbrunnet hus i Skröven.

Nedbrunnet hus i Skröven.

Foto: Mathias Asplund

Gällivare2023-04-25 20:30

Som vi berättat tidigare brann ett hus i Skröven utanför Gällivare ner under nyårsnatten den 1 januari 2022. Tre månader senare, den 29 mars, skrev sig en brottsdömd man från Töreboda på adressen som tillhör tyske Peter, som försökt få fastigheten såld en längre tid och hade flyttat tillbaka till Tyskland kort innan branden.

Det är oklart varför Törebodamannen folkbokfört sig där. Han har dömts till fyra och ett halvt års fängelse och sitter häktad i väntan på svar om sin överklagan av till Högsta domstolen. Hans försvarsadvokat Therése Tsarouchas meddelar att hon inte kan svara på våra frågor.

På Skatteverket som är ansvarig myndighet för folkbokföringen ser man olika anledningar till att personer skriver sig på adresser de egentligen inte har någon koppling till.

– Vi ser i många fall att man vill normalisera hur det ser ut i registret och man kan inte bli efterforskad på adressen. Om man är kriminellt belastad kanske man vill hålla sig undan myndigheter men också andra kriminella eller de man är skyldig pengar, säger verksamhetsexperten Tobias Wijk.

Det kan fungera som ett villospår?

– Ja, nästan så. Samtidigt så ser det helt normalt ut i offentliga register. Man har en adress och det ser "rent" ut, men i praktiken är det inte så. Samtidigt är det så att om myndigheter och andra söker där så finns det ingen koppling till personen egentligen.

I andra fall har personer folkbokfört sig på fel adress för att kunna ställa sig i bostadskö i en storstad eller kommun. Ibland är syftet att fuska till sig bidrag.

– Om man lever ihop men skriver sig på olika adresser så kan man ha rätt till bostadsbidrag eller underhållsstöd, det ser vi.

Arbetsförmedlingen och Kronofogden har meddelat Skatteverket att de misstänker att Törebodamannen inte bor på adressen och att det kan handla om folkbokföringsbrott. I sådana fall görs en utredning men de drar enligt Tobias Wijk ofta ut på tiden eftersom det kan vara svårt att klarlägga var personen egentligen bor.

I höstas kom dock en ny reglering som innebär att Törebodamannen kan tas bort från adressen direkt, om Peter eller hans advokat tar kontakt med Skatteverket. Tidigare var de tvungna att först ta reda på var personen faktisk är bosatt, men det kunde leda till problem för de som drabbats.

– Om det är till besvär för den enskilde kan vi plocka bort personen omgående och folkbokföra den på kommunen, så skulle han höra av sig till oss så kan vi göra det medan vi fortsätter utreda, säger Tobias Wijk.

Varför kan man skriva sig var som helst?

– Det normala är att du flyttar från A till B och då folkbokförs man där. Ibland görs en riskvärdering och maskinella kontroller för att se om det är något som avviker, men som i det här fallet fanns inga andra folkbokförda på adressen. Det är lite diskussioner om man ska bekräftas som boende och hur vi kan göra det tittar vi närmare på.

Samtidigt är det så i dagens digitaliserade samhälle att det finns ett skyndsamt behov av adressuppgifter.

– Vi har någonstans kring 200 000–250 000 flyttanmälningar i månaden och skulle vi fördröja dem genom att vänta på att någon bekräftar får det följdeffekter. Det gäller att hitta balansen mellan vilken kontroll vi ska ha och vilken eftersläpning det blir, säger Tobias Wijk.

Ett förslag om det ska lämnas in efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!