Skrivarna till återvinningen - sekretessen i skolan i fara

Nya skrivare i skolorna i Gällivare har gått till återvinningen. Detta efter ett tjänstemannabeslut om att alla utskrifter ska styras till skolornas centrala kopiatorer. Slöseri och ett hot mot sekretessen, tycker lärarna.

Bernt Nordgren.

Bernt Nordgren.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2011-09-06 06:00

Bernt Nordgren, dataansvarig lärare på Hedskolan, anser att centrala tjänstemannabeslut undergräver lärarnas möjlighet att göra ett bra jobb. I en skrivelse till skolchef och dataansvarig i kommunen uttrycker han lärarnas och personalens samlade åsikter i frågan.

Han beskriver hur ADB hämtade in alla laser- och bläckstråleskrivare som fanns på skolorna. Utskrifterna ska centraliseras för att pengar ska sparas.

Lärarprotest
"Det låter säkert bra för en tjänsteman som inte har verkligheten förankrad i lärarjobbet. Beslutet innebär i stället att lärare får en ännu stressigare arbetssituation."

280 steg för att hämta en utskrift är slöseri med lärarresurser, anser han. Lärarna måste springa mellan byggnader för att hämta utskrifter och får mindre tid med kolleger och elever. "Fungerande och relativt nyinköpta laserskrivare har gått till återvinningen och arbetsplatserna fungerar inte."

Lärarna undrar också hur de ska skicka dokument med sekretess. "Kanske till en kopiator där elever och lärare står och väntar på utskrifter."

Information till rektorer
Skolchef Kjell Wallgren säger att beslutet om centrala skrivare komi våras och lärarna har haft möjlighet att reagera på det.

- IT-avdelningen har informerat rektorerna och de har fått veta att man kunnat ansöka hos mig om man önskat behålla någon skrivare. Jag har beviljat dispenser i flera fall där man haft skäl till det ur pedagogisk eller annan synpunkt, men att ha alla skrivare i omlopp kostar för mycket pengar, säger Wallgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om