Klockan är några minuter innan fyra. I de solupplysta lokalen på Storgatan har ett dussin personer samlats runt bordet. De har alla kommit hit med ett gemensamt mål. De ska snygga till gatan utanför, den som ofta beskrivs som ett oattraktiva handelsstråk.
Trasig, ovårdad, ointressant och inga mötesplatser, är några av orden som vädras runt bordet.
– Vi har till och från haft problem med duvorna. Deras spillning har en tendens att söka sig in i våra lokaler, säger Helena Lindberg Json, från Sparbanken nord.
Kennet Apelqvist från Topbostäder säger att de har genomfört en del åtgärder tidigare.
– Däremot är det inte billigt. Ett annat alternativ hade kunnat vara att sätta upp linor som gör att duvorna inte kan sätta sig, men då flyttar vi egentligen bara problematiken till någon annan byggnad, säger Kennet Apelqvist, Topbostäder.
Det kommunala fastighetsbolaget äger huset som huserar Sparbanken och klädbutiken Jeansgruvan. Huset ingår i avsnittet av Storgatan, från korsningen vid pizzeria Dylan upp till Handelsbanken, som nu ska göras mer inbjudande.
Diskussionen under mötet har hunnit avhandla saker som julbelysning, vimplar, gatukonst – och nu problematiken med fågelspillning.
– Det här är ett bra initiativ att vi får möjlighet att stärka centrumhandeln. Det är något som vi verkligen håller högt, det verkar finnas ett stort intresse för det och vi var tvungna att göra en begränsning för projektstödet, så vi valde den här sträckan av Storgatan, säger Anki Haglund från Gällivare handel.
Utöver att pynta gatan och hålla den ren från skräp, finns även förslag om att lyfta den historiska kontexten av stan.
– I den här byggnaden har till exempel många fått sig en öl och tvärs över gatan fanns det ett fik i byggnaden. Det är något som många fortfarande suktar efter, säger Cora Karlsson från Medskapandebyrån.
Byrån har gjort det till sin grej att sätta platser på kartan och därför såg de det som en självklarhet att gå in och koordinera arbetet med Storgatan.
– Men det här kan inte bara vara något som vi eller en part drar i. Vi måste göra det tillsammans och vi vill även inkludera Gällivareborna, till exempel skulle gymnasieungdomarna kunna bidra med att skapa något som skulle kunna bidra till att höja trivseln, säger hon.