Skoterfolk kräver hållbara lösningar

Känslorna är i svallning hos skoterfolket i Gällivare. I lördags samlades uppemot 400 av dem för att manifestera för sina krav.Hållbara lösningar för skotertrafiken är ett av dem.

Tjejerna bakom den gemensamma skoterträffen i Gällivare i lördags. Fr.v. Mia Edin, företagsbolaget, Elisabeth Landby, Sole event, Anna Larsson, Sole event, Maria Wallgren, Visit Gellivare, Nina Eriksson, företagsbolaget och Wilgot Wallgren, 5, år.

Tjejerna bakom den gemensamma skoterträffen i Gällivare i lördags. Fr.v. Mia Edin, företagsbolaget, Elisabeth Landby, Sole event, Anna Larsson, Sole event, Maria Wallgren, Visit Gellivare, Nina Eriksson, företagsbolaget och Wilgot Wallgren, 5, år.

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-03-25 06:00
Snöskoteråkandets vara, eller inte vara har varit en het debbaterad fråga i Gällivare under den gånga vintern.
Och i lördags kulminerade den. Uppemot 400 skoterfrälsta samlades ute i Sandviken för att manifestera för sina krav, under parollen "Rör inte min skoter".
- Uppskattningsvis är cirka 25 procent av kommunens invånare skoterägare, med andra ord en fjärdedel av befolkningen, säger Elisabeth Landby, Sole event, och en av initiativtagarna till manifestationen.
Hållbar lösning
Det skoterfolket kräver är en hållbar lösning och slut på hattandet hit och dit, som de kallar det.
En brännande fråga i sammanhanget är skoterledens vara, eller inte vara utefter Vassaraälv. Den öppnades så sent som för 14 dagar sedan efter att ha varit avstängd under hela vintern, men bara för någon dag sedan har beslutet återigen överklagats.
- Det är sådant här som skapar irritation bland skoterfolket. Skoterledstrafiken måste ritas in i Gällivares detaljplan så att vi får en permanent led och kan känna trygghet inför framtiden.
Snöskotermötet i lördags vill bland annat att jämlikhet ska råda bland alla friluftsälskare.
Krav på sig
Bakom manifestationen i lördags stod bland annat förutom Sole event, även Visit Gelivare Lapland, näringslivets företagsbolag och den lokala snöskoterföreningen Nord.
- Vi har krav på oss från många av våra medlemsföretag att driva den här frågan, säger Mia Edin, verksamhetschef hos företagsbolaget som har drygt 120 anslutna näringsidkare och därmed är Gällivares största.
Arrangörerna till manifestationen menar att snöskoteråkandet mer eller mindre är något av en livsstil för många i kommunen. Och att man från kommunalt håll bör titta på möjligheterna till att öppna samhället för skotertrafik.
- Piteå kommun är ett bra exempel där man har tagit till sig det här, säger Elisabeth Landby.
Möttes av jubel
Det var inte bara skoterfolket som var inbjudna i lördags, utan det gällde alla friluftsälskare oavsett färdsätt. Tommy Kaupinen hade till exempel valt skidor och stavar, även om han är skoterägare.
Och Tommy Nyström (S), kommunalråd i Gällivare var också en av dem som var på plats och konstaterade att skotertrafiken har kommit för att stanna i kommunen.
Samtidigt lovade han också de församlade skoterfolket att det ska komma till framtida hållbara lösningar för skotertrafiken.
Något som möttes av jubel och handklappningar från de cirka 400 som hade samlats till manifestationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om