Skolornas kockar utbildas i samisk matkultur

Nu ska kockarna på sameskolorna utbildas i den samiska matkulturen. En av de skolor som berörs är sameskolan i Gällivare.- Utbildningen har redan dragit igång, säger Carina Sarri, rektor.

Ann-Ristin Fjällgren är kokerska på sameskolan och tillsammans med en vikarie är det hon som ansvarar för maten åt de 55 eleverna inklusive förskolan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: John Filipsson</_Bildtext Fotobyline>

Ann-Ristin Fjällgren är kokerska på sameskolan och tillsammans med en vikarie är det hon som ansvarar för maten åt de 55 eleverna inklusive förskolan.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: John Filipsson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2012-01-12 06:00

Tack vare pengar från regeringen genomför nu Sameskolstyrelsen en utbildningssatsning om samisk matkultur på sameskolorna.

Men den här gången är det istället lärare och övrig personal, som kockar och köksor det satsas på i skolorna, och inte eleverna.

- Det känns väldigt inspirerande att hålla på med det här, säger Ann-Ristin Fjällgren, kokerska och den som ansvarar för mathållningen åt eleverna på sameskolan i Gällivare.

Redan igång
En mer samiskinspirerad matkultur på skolorna hälsas med tillfredställelse av den samlade lärarkåren. Och inte minst av rektorn själv Carina Sarri, som gärna drar likhetstecken mellan den samiska maten och kvalitet.

Redan idag finns det ett visst mått av samisk matkultur på skolan, men i och med den här utbildningssatsningen hoppas hon att den ska öka markant i framtiden.

- Utbildningen har ju redan dragit igång och med den hoppas jag att vi ska få en vidareutveckling av den samiska matkulturen och traditionen både bland lärare och elever här på skolan, säger Carina Sarri.

Gällivares sameskola är en av fem skolor i länet och på samtliga av dem pågår nu en utbildning. Inte bara av kökspersonal, utan även av till exempel hemspråkslärare på skolorna.

Genom satsningen på hemspråkslärare hoppas man kunskaperna ska kunna förmedlas till eleverna på skolorna och därigenom utveckla kunskaperna om samisk mat och matkultur.

Vilt och bär
Den samiska matkulturen handlar mycket om vilt och bär. Älg, ren, fjällfisk och bär hämtade direkt från skogarna.

- Samtidigt handlar det också mycket om ett kvalitetsbegrepp när det gäller den samiska kosten, säger Fjällgren, som tillsammans med en vikarie svarar för mathushållningen till skolans elever och personal.

Hon tycker sig redan nu ha märkt en skillnad. När hon började här som vikarie 2004 förekom nästan ingen samisk mattradition på skolan. Medan det idag är en helt annan meny, även om den inte enbart är koncentrerad på samiska rätter.

- Jag tror också det handlar mycket om vem som lagar den dagliga maten, om hon eller han är same gör säkert sin skillnad, säger Ann-Ristin Fjällgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om