Skolchefens nödrop till Gällivareborna

Gällivare kommuns nya skolchef, Ulrika Forsström, vädjar till kommuninvånarna för att lösa personalkrisen i kommunens grundskolor. "Det är ett viktigt samhällsuppdrag där man kan göra stor nytta och skillnad för barn och unga. Skolan är superviktig", säger hon.

Ulrika Forsström tillträdde tjänsten som ny skolchef i augusti ifjol. Eftersom hennes son fortfarande bor hemma, veckopendlar hon mellan Gällivare och bostaden i Stockholm.

Ulrika Forsström tillträdde tjänsten som ny skolchef i augusti ifjol. Eftersom hennes son fortfarande bor hemma, veckopendlar hon mellan Gällivare och bostaden i Stockholm.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-01-12 05:00

Uppmaningen kan ses som något oortodox, men Ulrika Forsström menar att alla medborgare kan ta ett ansvar för att barnen ska få en så bra utbildning och uppväxt som möjligt. 

– De flesta vet nog inte hur läget ser ut för rektorerna när de måste hitta vikarier för att någon av de ordinarie lärarna blivit sjuk eller så. Det är så lätt att sitta vid sidan av och kritisera. Men de som känner att de verkligen vill göra skillnad är varmt välkomna att hoppa in och jobba extra som vikarie, säger hon.

Precis som inom de flesta andra branscher och samhällssektorer i Malmfälten så har skolorna väldigt svårt att hitta tillräckligt med personal. 

– Visst är det viktigt att malmen ska fram, men om vi inte har tillräckligt med personal på våra förskolor och skolor så blir hela samhället lidande. Så oavsett vad du jobbar med så behöver vi dig i skolan. Det kan vara någon timme här eller där, någon dag eller kanske någon vecka då och då.

Personalbristen märks inom all kommunal skolverksamhet, menar Ulrika Forsström, men särskilt förskolan är sårbar.

– Problemet har varit som tydligast där. När man har haft för kort om folk och inte lyckats hitta vikarier har man ibland till och med tvingats stänga verksamheten och be föräldrarna hämta sina barn. Och det blir ju en stor utmaning för hela samhället. Mamma eller pappa kanske jobbar inom räddningstjänsten, kör buss eller någon annan samhällsviktig verksamhet och för att de verksamheterna ska fungera måste även förskolorna och skolorna fungera.

Hon säger att det dock hör till ovanligheterna att rektorerna tvingas stänga förskolorna. 

– Det var några tillfällen i höstas då det var nära, men rektorerna och förskolorna har ett väldigt fint samarbete och lånar personal sinsemellan. Men då blir ju verksamheten på förskolan som lånar ut personal också lidande.

Ulrika Forsström har på ett eller annat sätt jobbat inom skolan eller med skolfrågor i hela sitt yrkesliv. Innan hon tillträdde sin tjänst som skolchef jobbade hon på Skolverket.

– Jag jobbade som undervisningsråd på skolutvecklingsavdelningen och handledde huvudmän, politiker och skolchefer i olika kommuner i kvalitetsarbete. Innan dess jobbade jag med samma uppdrag som här, som förvaltningschef i barn- och utbildningsfrågor, i Sorsele kommun i Västerbotten.

Ulrika Forsström är född och uppvuxen i Kiruna. Det var också där hon hade sitt första jobb inom skolan.

– När jag gick ut gymnasiet 1991 jobbade jag som lärarassistent i en förberedelseklass. Sedan valde jag att flytta till Umeå och läsa till lärare och därefter blev jag lärare i Stockholm och sedan skolledare.

Kvar i Stockholm är hennes son som fyller 17 år i maj. Hennes dotter är 19 år och flyttade till Linköping i höstas för att studera. Eftersom sonen fortfarande bor hemma åker Ulrika Forsström hem över helgerna. Hennes föräldrar bor dock fortfarande kvar i Norrbotten.

– De bor i Pajala kommun, så det är ju ändå nära. Så jag åker dit och hälsar på dem ibland. De är fortfarande pigga och så, men min mamma har cancer och åker hit till sjukhuset i Gällivare för behandling ibland. Och nu finns jag ju här, så det tycker hon är skönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!