– Nej, det finns dyrare objekt. Vi sålde en stuga för 3,3 miljoner kronor för ett par år sedan och en för tre miljoner under förra året, säger Daniel Larsson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.
Under förra året var inte intresset lika stort för stugorna på Dundret, då Dundret besattes i konkurs och framtiden var oviss. Men med ny ägare är läget ett annat:
– Nu vet man vem som tagit över och att det satsas väldigt mycket och det är positivt. Tidigare har det inte alls varit lika många intressenter som det finns nu, berättar Daniel Larsson.
Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i riket sjunkit med minus tre procent respektive minus två procent enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Men inte i Gällivare, där lägenheterna är för få i förhållande till efterfrågan. Men dessutom:
– Man har stor framtidstro och det finns gott om jobb så man har inte den prisnedgång man sett vid kusten och i Stockholm, säger Daniel Larsson.
Samhällsomvandlingen påverkar också försäljningen av fritidshus.
– Det som är så roligt med stugorna är att vi nu märker att Gällivareborna köper dem. Det händer grejer här nu och det är spännande att vara med i utvecklingen. Man köper dels för att ha som fritidshus eller som extraboende, man kanske hyr ut den.
– Det är egentligen bara Åre som kan mäta sig med hyresintäkterna som Dundret. De andra skidorterna har inte samma intäkter. I Gällivare finns många firmor och underentreprenörer som är intresserade av att hyra till deras arbetare, så är det inte på andra skidorter, säger Daniel Larsson.