Skidkul på Skolornas Dundret Runt

Skolornas Dundret Runt blev en succé. 700 skolbarn bussades upp till Dundret för en heldag med OS-hjälten Marcus Hellner.

OS-HJÄLTEN. Marcus Hellner skriver autografer på Skolornas Dundret Runt.

OS-HJÄLTEN. Marcus Hellner skriver autografer på Skolornas Dundret Runt.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-04-04 14:07

På fredagen var det premiär för Skolornas Dundret Runt. 700 skolelever från Sjöparksskolan, Hedskolan och Tallbackaskolan bussades upp till Dundret för att ha skidkul med OS-hjälten Marcus Hellner.

Det blev en heldag med skidstafett, skidbandy, utförsträning i Glidtestarbacken och skidåkning i Harrträskslingan. Skidgymnasiets elever och tränare ledde dagens aktiviteter.

– Det här är riktigt kul och en utmaning för oss med så många barn, säger Anthony Sorsa, skidtränare vid Skidgymnasiet.

Marcus Hellner blev den stora magneten för skolbarnen som inledde autografjakt på idolen. OS-hjälten var på strålande humör.

– Det var ett tag sedan jag lekte skidlekar och det ska bli jättekul, säger Marcus Hellner, innan han uppslukas av horder med barn som ivrigt sträcker fram papperslappar och händer för att få en autograf.

Initiativtagare till Skolornas Dundret Runt är Stefan Nieminen, vd för SportEvent Gällivare Lapland.

– Tänk att få tävla mot Marcus Hellner på Hellnerstadion. Barnen får ett minne för livet, säger han.

Skolornas Dundret Runt ska bli en tradition. Nästa år vill Stefan Nieminen bjuda in skolorna från grannkommunerna Kiruna, Jokkmokk och Pajala.

– Det är fint att näringslivet ställer upp. LKAB, Boliden och andra företagare har sponsrat bussar ( 20 000 kr). Skolorna har sällan råd med friluftsdagar på Dundret fast det bara är fem minuters väg från skolorna. Gällivare ska vara en arktisk småstad i världsklass och självklart ska barnen vara på Dundret, säger han.

Lärare och elever trivdes på Dundret.

– Roligt att barnen fick en extra friluftsdag på Dundret, vi har bara råd att åka till Dundret en gång varje vår. Det här är en jättebra idé och vilken lyx att få skjuts med bussar och god mat, säger läraren Inge-Gerd Nilsson

Klassmorfar Jan-Erik Apelqvist hjälpte eleverna med skidor och aktiviteter.

– Barnen är så fantastiskt duktiga och lärarna behöver lite hjälp. Jag är pensionär så jag har tid, säger han.

Efter en heldag på Dundret smakade det gott med lite käk. Eleverna serverades kyckling med tortillabröd och sallad i mattältet.

– Det här var en rolig dag. Vi tycker att Marcus Hellner är jättesnäll och jag fick en autograf på handen, säger Ebba Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om