Fritt fall i socialnämndens ekonomiska system

Socialnämnden har betalat fakturor för minst 47 miljoner kronor utan att följa gällande regelverk. Detta samtidigt som nämnden blöder ekonomiskt. " Det är rent häpnadsväckande att så här mycket pengar kan flöda ut utan att man har ett grepp om det", säger Lars Alriksson (M).

Revisorernas granskning visar stora brister i socialnämndens ekonomiska kontroll.

Revisorernas granskning visar stora brister i socialnämndens ekonomiska kontroll.

Foto: Elisabeth Hedman/Montage

Gällivare2022-04-07 06:00

Granskningen som kommunrevisorerna har gjort tillsammans med revisionsbyrån PWC visar att socialnämnden inte följer det reglemente för fakturahantering som fullmäktige har beslutat om. Det sker ingen beslutsattest av de fakturor som betalas direkt från socialnämndens verksamhet, exempelvis kostnader för familjehem och HVB-hem. Det innebär att ingen stämmer av att kostnaden är rätt och att den tjänst som kommunen betalar för faktiskt också är den som levereras. 

– När det finns ett regelverk ska detta följas. Här avviker hanteringen från regelverket på flera ställen. Vi har inte fått någon bra förklaring från nämnden varför det ser ut så här, men det verkar ha pågått i ett antal år, säger Christer Nordmark (M), ordförande i kommunrevisionen. 

Norr Media har i granskningen Kampen om barnen visat hur socialnämndens ekonomi påverkas av det stora antalet tvångsomhändertaganden av barn och kostnaderna dessa medför. I februari-mars var kostnaderna för barnplaceringar 30 miljoner kronor över budget. 

En placering i ett konsulentstött familjehem, som kommunen vanligtvis använder sig av, kostar upp emot 100 000 kronor per månad och barn. Samtidigt har dessa fakturor betalats helt utan fungerande kontrollsystem. 

– Socialnämnden har en kultur som präglas av sekretess. Nämnden en halv miljard kronor per år och då måste rutinerna fungera. Eftersom det inte finns transparens inom socialnämnden blir systemet jättekänsligt, säger Lars Alriksson (M), oppositionspolitiker och ledamot i kommunstyrelsen.  

Av revisionsrapporten framgår det att inga fakturabetalningar till exempelvis HVB- och familjehem hanteras enligt den så kallade tvåhandsprincipen. Det innebär att bara en person som ansvarar för hela fakturahanteringen och betalningen till banken. Ändå säger kommunens reglemente tydligt att ingen ska hantera en faktura på egen hand. 

– Tänk att man här har skickat iväg 47 miljoner kronor utan kontroll. Kommunstyrelsen, som ska ha tillsyn i frågan, har agerat oerhört lamt, säger Lars Alriksson. 

Han upptäckte själv när han försökte få tillgång till fakturor från de familjehem som socialförvaltningen använder sig av vid barnplaceringar att dessa inte fanns hos kommunens upphandlingsenhet. 

– Det berodde ju på att socialförvaltningen skötte det här själv. Jag borde egentligen inte vara förvånad över det som nu framkommer, jag förstod ju att betalningarna inte sköttes enligt gällande rutin när fakturorna inte fanns på upphandlingsenheten. 

Christer Nordmark säger att kommunstyrelsen ska ha uppsikt över hur nämnderna följer reglementet. Uppföljande kontroller av socialnämndens fakturahantering kommer enligt honom att göras från revisorernas sida.  Han utesluter inte att andra nämnder kan ha samma brister och påpekar att det som nu uppdagats kan leda till ytterligare granskningar. 

Enligt Christer Nordmark har granskningen inte har visat att några oegentligheter har förekommit i fakturahanteringen under 2021, men han påpekar att risken givetvis finns när regelverket inte följs. 

– Reglementet som fullmäktige har beslutat om finns ju till för att eliminera alla sådana risker. Vi från revisionen vill se till att det blir rätt och korrekt framöver. 

Lars Alriksson (M), är mycket kritisk till hur socialnämnden i Gällivare hanterar skattepengar. " Nämnden har ingen kontroll över verksamheten", säger han.
Lars Alriksson (M), är mycket kritisk till hur socialnämnden i Gällivare hanterar skattepengar. " Nämnden har ingen kontroll över verksamheten", säger han.
Det visar granskningen:

Hanteringen av fakturor inom socialnämnden följer inte de regler kommunfullmäktige har fastställt. Nämnden saknas tillräcklig intern kontroll. Endast en person ansvarar för hela fakturahanteringen. Den så kallade tvåhandsprincipen används inte. Åtta av  de granskade fakturorna hade betalats utan giltigt avtal. 

Inga av de granskade fakturorna som betalats direkt från socialnämndens verksamhet hade granskats av rätt attestant, det vill säga den person som hade ansvar för att godkänna fakturan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!