Det var när löven föll och mörkret gjorde entré som Grimm Granström insåg att Gällivare skejthall, som är granne med biblioteket i Gällivare Folkets hus, hade stängt.
Nu har nästan fem månader gått och hallen har ännu inte öppnat.
– Jag har inte fått någon förklaring till varför det är stängt eller vad det är som har lett till att de stängt hallen, säger han.
Det som däremot står klart är att Grimm Granströms framtidsutsikter påverkas av att hallen är stängd. Det hör inte till vanligheterna att en 15-åring sponsrats så tidigt i sin skateboardkarriär, även om den sponsrade grabben i fråga spelar ned betydelsen.
– Det är bara en b-sponsor där jag har möjlighet att köpa lite billigare utrustning om jag använder deras produkter, men för att jag ska kunna göra det måste jag producera material på sociala medier, säger han.
Grimm Granström arbetade under sommaren med nytt material för att landa en andra sponsor, men det arbetet har han fått lägga åt sidan då det inte finns någon möjlighet fortsätta åka bräda.
Det har snarare handlat om att försöka hitta lösningar för att hålla uppe träningen. Med hjälp av sin familj har den nu 16-årige Grimm kunnat åka 25 mil, enkel väg, för att träna i Luleås skejthall ibland.
Bristen på träning påverkar möjligheten att ta nästa steg i karriären – att söka till riksgymnasiet för skateboard i Malmö.
– Det är enda stället i Sverige och det finns bara 26 platser. Det är inte bara folk från Sverige som söker utan även från Norge och Danmark.
Grimm Granström och hans familj har gjort flera försök att få kontakt med Folkets hus, som äger lokalen, och Gällivare kommun som står för driften. Men de har inte fått något svar.
– Det har pratats om att det ska vara skadegörelse som gjort att den stängt, men det är ju inte rätt att kollektivt bestraffa oss bara för att någon gjort fel.
Tim Zedig, förvaltningschef för ungdom, fritid och kultur i Gällivare kommun, bekräftar att skadegörelse ligger bakom stängningen.
– Folkets Hus har sagt upp kontraktet och säger att de inte vill ha något skejtverksamhet i lokalerna längre, på grund av förstörelsen.
Varför har kommunen inte kommunicerat att skejthallen är stängd?
– Det får vi ta på oss, det kunde vi ha varit bättre på. Det har nog fallit mellan stolarna.
Till NSD har de som brukar lokalen sagt att de upplever stängningen som en kollektiv bestraffning. Hur ser du på det?
– Som jag sa så är det Folkets Hus som har bestämt det här.
Vad jag förstår är kommunal personal och föräldrar villiga att ställa upp och bemanna skejthallen ett par timmar i veckan för att den ska kunna hållas öppen. Varför har man inte nappat på det?
– Med facit i hand borde vi sett till att det fanns vuxna i lokalerna.
När kan Gällivare kommuns unga förvänta sig att skejthallen öppnas igen?
– Vi letar efter alternativa lokaler nu tills dess att multiaktivitetshuset öppnar.
Finns det andra alternativa lokaler som skulle kunna nyttjas under tiden?
– Inte som det ser ut nu, så vi uppmanar folk som har lämpliga lokaler till uthyrning att höra av sig.
Det är drygt tre månader kvar på vintersäsongen. Kommer ni att hitta en lösning tills dess?
– Just nu ser det tyvärr inte ut så. Men vi arbetar med det.
Tommy Nyström, ordförande för Folkets Hus i Gällivare och tidigare kommunalråd, bekräftar att de stängt lokalen för skejtverksamheten, men nekar till att de sagt upp kontraktet med kommunen.
– Vi vill prata med kommunalrådet (Birgitta Larsson) först och se hur vi kan lösa det här. Men vi kommer inte att öppna Folkets Hus för skejting mer. Det är en otrolig förstörelse, säger han.
Vad menar du med "otrolig förstörelse"?
– Nu tror vi ju inte att det bara är skejtungar som hållit till i lokalerna, utan att det varit en massa andra ungdomar där som härjat och haft sig. Det är fruktansvärt mycket som är förstört. Dessutom har vi även fått signaler om att det varit problem med narkotika. Att ungdomar samlats i mörkret på baksidan. Så det lyfte vi på ordförandeträffen med kommunen och de var helt med på banan och var överens om att stänga.
Tommy Nyström tror att taggar, som man använder för att komma in i lokalerna, har hamnat i orätta händer.
– Det är folk som varit inne på nätterna och ställt till elände.
Hur mycket är det som förstörts?
– Vår vaktmästare begärde offert av ett företag för hur mycket reparationerna skulle kosta och det var nästan en miljon kronor, så då kan du ju kanske förstå att vi inte är så sugna på att hyra ut till skejtungdomar i fortsättningen.
Om kommunen kan garantera att vuxna finns på plats när skejthallen är öppen, skulle ni kunna ändra er i så fall?
– Det är något som vi i så fall måste diskutera i styrelsen, men med tanke på hur mycket elände som hänt i lokalerna måste vi tänka oss för. Dessutom kan det ju finnas andra intressenter av lokalerna.
Blir det kommunen som kommer att få stå för kostnaden för reparationerna?
– Ja, vi ska se vad som står i kontraktet, men eftersom att det är kommunen som hyrt lokalen är det ju de som är ytterst ansvariga. Så vi behöver prata med kommunalrådet och se över försäkringsfrågor och sånt. Sen kan vi ju inte ha lokalen outhyrd hur länge som helst, säger Tommy Nyström.