Skalvet fick fönster att spricka

Smällen under natten mot torsdag fick flera rutor i Koskullskulle att spricka. Enligt LKAB:s informationschef Anders Lindberg är ett skalv så stort en ovanlig händelse.

Sprack av skalv. Det blev en sådan rejäl smäll från gruvan i Malmberget natten mot torsdag att flera fönster sprack. Hemma hos Lis-Agneta Jungvall och Hans Lindfors sprack två fönster.

Sprack av skalv. Det blev en sådan rejäl smäll från gruvan i Malmberget natten mot torsdag att flera fönster sprack. Hemma hos Lis-Agneta Jungvall och Hans Lindfors sprack två fönster.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-05-14 17:57

Kullenbon Hans Lindfors satt vid datorn klockan 00.23 i natt. Då small det ordentligt och hela huset började vibrera.

– Jag kände hur hela huset lyfte och det vibrerade samtidigt. Det var en stor smäll, berättar Hans Lindfors.

Efter smällen gick han runt i huset och kollade så att saker inte ramlat ner från sin plats. Då såg han att två fönsterrutor spruckit.

– Vi har bott här sedan 1999 men så här våldsamt har det aldrig smällt förut, det var nästan så att man fick fartränder i kalsongerna. Jag har fortfarande inte hunnit kolla i genom hela huset och inte heller sett hur det ser ut på utsidan, berättar han.

Han har även hört talas om en granne ett par hus längre bort vars fönster också fick sig en omgång av skalvet.

De skador som orsakats av skalvet kan anmälas till LKAB via hemsidan eller växeln. Informationschefen Anders Lindberg har ingen exakt siffra på hur många skadeanmälningar som kommit in sedan den seismiska händelsen eftersom det är helgdag.

– Men det har ringt några personer till oss för att höra vad det är som hänt. Det var ett ovanligt stort skalv som inträffar ungefär en gång vart eller vartannat år, berättar han.

Skalv av denna typ beror på förändringar i bergspänningen som gruvbrytningen orsakar och inträffade under samma tid som de ordinarie sprängningarna. Det var alltså inte själva sprängningen eller något ras som orsakade den rejäla smällen.

– Vi beklagar störningen, vi forskar och planerar för att kunna minimera skalvens storlek när vi bryter, förklarar han.

I flera Facebook-grupper kunde man under lördagen se flera oroliga kommentarer efter skalvet. I några av kommentarerna ifrågasätts möjligheten att över huvud taget kunna bo kvar i Malmberget. Anders Lindberg menar att oron över att bli tvungen att flytta redan nu inte är befogad.

­– Jag förstår att det är obehagligt, men det kommer inte att påverka de boende på det sättet. Vi följer avvecklingsplanen som tagits fram för Malmberget som gör att de som bor närmast gruvan ska flytta först, säger han.

Skalvet inträffade i malmkroppen Partas Hängvägg och mättes till 3,6 på richterskalan och 2,9 på LKAB:s egen lokala magnitudskala.

– Anledningen till att vi använder egen skala är för att få en mer exakt mätning då richterskalan är framtagen för att mäta naturliga skalv på stora avstånd, förklarar Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!