Skalven anmäls - "Ofattbart att verksamheten får fortgå"

Nu anmäls gruvskalven till länsstyrelsens miljöskydd. "Det är inte acceptabelt att gruvskalv med denna styrka och påverkan sker mitt i samhället" menar anmälaren.

Foto:

Gällivare2009-05-18 06:00
Sannolikheten för att ett större gruvskalv ska inträffa påverka bebyggelse eller arbetsområde i gruvan, är stor. Det menar Alf Afferlund som i en skrivelse till länsstyrelsens miljöskydd begär att gruvans säkerhetsmarginaler utökas.
Han tycker att det är ofattbart att verksamheten får fortgå med tanke på riskerna. I skrivelsen hänvisar han till Europaparlamentets EMS-98 skala där människors upplevelser av vibrationer, skalv och skakningar mäts.
"Bristande kontroll"
Om skalvet i Fabians malmkropp skriver han så här: "Påverkan och min upplevelse i min fastighet 350 meter från skalvet uppgick till fyra enligt EMS-98 skalan."
En fyra på skalan innebär att många i samhället väcks, att rädsla uppstår och att vibrationer är kännbara i byggnader och hus.
Om skalvet i Viris malmkropp på söndagen säger han:
-Morgonens skalv påvisar också att LKAB har inte kontroll över läget. Det var i Fabian skalven skulle komma men det blev Viri (Vitåfors/Ridderstolpe).
"Risker när hålrummen växer"
Alf Afferlund, som har en bakgrund som ingenjör i LKAB-gruvan, säger att magnituderna på skalven mäts högre av Norsar i Norge.
- Det var fem stycken skalv som har registrerats och Norsar i Norge uppmätte den kraftigast till 3,15 i magnitud enligt richterskalan. Boende närmast Kullen, Malmsta, Ormkullen har blivit utsatta för minst en 4:a enligt EMS-98 och JMS skalorna.
Säkerhetsmarginaler
Han anser att risken för kraftigare gruvskalv blir större allt eftersom hålrummen blir större. Anmärkningsvärt är att gruvbrytning får ske detta nästan mitt under bostadsområden, menar han.
I skrivelsen till länsstyrelsen skriver han: "Detta risktagande med gruvverksamheten som LKAB bedriver mitt i och i anslutning till samhället är ej förenligt med miljöbalken."
- En verksamhet ska drivas med betryggande säkerhetsmarginaler och nu saknas dessa marginaler. Det finns inga sådana kalkyler. Ofattbart att verksamheten får fortgå. Även att det är statens gruva med stora vinster, säger Alf Afferlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om