– När man tagit kontakt med oss har vi möjlighet att ringa ut jägare som kan avliva det sjuka djuret, men det är väldigt viktigt med tiden. Sannolikheten att få upp spår efter en sjuk räv minskar ju längre tid som förflyter från den tidpunkt man ser räven så vi ser helst att man ringer omgående, säger Helena Olofsson.
Den senaste tiden har invånare rapporterat iakttagelser om skabbräv på flera platser i kommunen. Rävskabb orsakas av skabbdjur som lever i överhuden och drabbar i stort sätt bara hunddjur. Skabb sprids via direktkontakt med ett smittat djur men kan också smitta om en hund rullar sig där en skabbräv legat. Skabb orsakar kraftig klåda som ger håravfall och sekundära bakterieinfektioner. Man kan känna igen en skabbräv på att den har områden utan päls, ofta är svansen utsatt och saknar helt eller delvis päls.
Gällivareborna kontaktar ofta miljökontoret om skadade djur vilket lett till beslutet att skriva avtal med en kommunjägare. Det – och att skadade och sjuka djur inte ska behöva lida om man kan förhindra det.
Tidigare har kommunen inte haft avtal med någon kommunjägare eftersom det inte funnits i miljö-, bygg-, och räddningstjänstens reglemente.
– Vi har ändrat i reglementet och har skrivit avtal med kommunjägare som kan snabbt åka ut och bedöma om det är en skabbräv. Vi har fått tillstånd av polisen att skjuta i detaljplanerat område, säger Alexander Kult, förvaltningschef på miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen.
Avtalet kommer att innebära en mindre kostnad som kommer att belasta miljöavdelningens budget. Beslutet om kommunjägare togs på nämndssammanträdet 29 november och är således ganska färskt. Innan ringde många till Lennart Ölvebo, Gällivare jaktvårdskrets. Men han är eftersöksjägare, vilket innebär att polisen ringer ut honom då en olycka skett med ett vilt djur.
– Skyddsjakt har vi inget med att göra, det är inte meningen att jägarkåren ska betala för eftersök inom stadsplanerat område. Det är egentligen ett fastighetsägaransvar men man kan inte skicka ut vem som helst med bössa, säger Lennart Ölvebo.
När eftersöksjägare rings ut gäller det viltolyckor.
– Vi får 400 kronor för ett rådjur och 700 kronor för en älg och då ska det skattas på de pengarna. Ett eftersök kan vara hela dagen, säger han.