Skabbräv mitt i villaidyllen: "Tog min svarta höna"

Under den senaste tiden har boende på Apelqvistvägen förlorat höns och kaniner på grund av kringstrykande skabbrävar. "Det har redan skjutits en men det är två stycken till som rör sig i området", säger Lotta Pettersson, som är en av dem som drabbats i av rävens framfart.

Lotta Pettersson och flera av hennes grannar har drabbats av de kringstrykande skabbrävarna.

Lotta Pettersson och flera av hennes grannar har drabbats av de kringstrykande skabbrävarna.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-06-02 17:25

Lotta Petterson har blivit av med en av hennes tre höns och oroar sig nu för att fler av hennes djur ska fara illa.

– När man äger höns får man räkna med att den här typen av saker sker men det känns jobbigt att ständigt behöva oroa sig över att det stryker runt rävar med skabb i området, speciellt när andra grannar även förlorat höns eller som nu senast när grannens barn blev av med sina kaniner, säger Lotta Pettersson.  

I hennes hus på Apelqvistvägen huserar förutom hönsen, en tupp och en katt och två hundar. 

– Nu tror jag inte att räven skulle kunna ta katten men jag oroar mig för att skabben ska spridas vidare till katten eller hunden, säger Lotta Pettersson.

Enligt henne har hon och grannarna sett två skabbrävar i bostadsområdet och under rävjakten tidigare i år sköts ytterligare en räv med skabb.

Det här är inte de första skabbrävarna som syns i området, för drygt ett år sen sköts en skabbräv på Silfwerbrandshöjden, ett bostadsområde i nära anslutning till Apelqvistvägen. 

Helena Olofsson, enhetschef på miljöförvaltningen, ser ingen koppling mellan de olika incidenterna. 

– Under vissa perioder är det fler rapporter om skabbräv än under andra. Vi har egentligen inte mer än de observationer som kommer in till oss från kommuninvånare att gå på, säger hon. 

Då kommunen enbart har kommuninvånarnas observationer som utgångspunkt är det svårt att ha en helhetsbild över rävpopulationen och hur många av individerna i populationen som har skabb.

– Det vi gör i den här typen av ärenden är att ta emot anmälningar om djuret och skicka ut kommunjägaren för att undersöka vid den här typen av händelser. Kommunjägaren har inte någon större möjlighet att sitta och vänta på djuren som det ser ut idag, säger hon. 

Det har att göra med att det enbart finns en kontrakterad jägare som kan svara på skyddsärenden under kontorstid.

– Vi är i diskussion att anställa ytterligare två vilket gör att vi kommer att kunna hantera jourärenden men där är vi inte riktigt klar, säger Helena Olofsson. 

Enligt henne kommer de kontrakterade jägarna att ansvara för skyddsärenden i Gällivare, Malmberget och Koskullskulle, något som har att göra med de stora avstånden i kommunen.

Karta: Silfwerbrandsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!