– När jag jobbade på Iva utsattes jag så mycket för antibiotika att jag utvecklade allergi. Jag var tvungen att sluta och har alltid hittat jobb där jag inte handskas med det, säger Anna Parfa.
Hon är utbildad ambulanssjuksköterska och distriktssköterska och har en masterexamen. I dag arbetar hon på barnhälsovården, men bara fram till den 3 juli.
– I början av april fick jag veta att jag skulle omplaceras till smittakuten. Jag bad chefen kontrollera om de ger antibiotika där. Men hon glömde nog bort det för hon säger att jag aldrig sagt det. Men det har jag, och det står med i mitt CV som jag använde när jag sökte jobbet. Jag har varit öppen med att det kan innebära begränsningar i arbetslivet.
Hon var rädd att få covid-19 då hon vet att hon är infektionskänslig.
– Men jag tänkte att man har skyddsutrustning, det har man inte på alla ställen, säger hon.
Några dagar senare fick Anna Parfa veta att hon skulle jobba på vanliga akuten.
– När jag tidigare jobbat där kunde det hända att man gav patienterna en första dos av antibiotika innan man skickade iväg dem till avdelningen och jag blir sjuk av det, säger hon.
Hon fick veta att det skulle bli 12,5-timmars skift. Hon har tidigare varit utbränd, haft svåra sömnproblem och nu en skadad handled, vilket innebär att hon inte kan utföra flera av arbetsuppgifterna.
– Det vet jag för jag har jobbat där. Det funkar inte med antibiotikahanteringen. Jag sökte mig till barnhälsovården som passar för min hälsa. När arbetsgivaren då inte lyssnar på mig får det vara nog, säger Anna som sade upp sig där och då.
Hon erbjöd sig att dra tillbaka uppsägningen om hon får stanna på barnhälsovården – men arbetsgivaren nekade.
– Man behöver inte vara distriktssköterska för att jobba på smittakuten, men på mitt jobb måste man ha specialistutbildning, säger Anna Parfa.
Hon accepterar ändå att det blev som det blev. Hon har sökt en journalistutbildning på universitetet. Målet är att bli vetenskapsjournalist.
– Jag kastar inte bara bort allt. Forskningsspråk är svårt. Du ska också bedöma forskningens kvalité innan du skriver en artikel och då är det en fördel att ha forskat själv. Jag tar det onda med det goda och är faktiskt tacksam att det blev så här, annars hade jag nog inte läst till vetenskapsjournalist. Det fanns någon mening med allt det här.