Sju miljoner ska bort ur budgeten

Barn-, utbildnings och kulturnämnden måste stryka ned budgeten för 2009 med 7, 1 miljoner.Inget är heligt, säger de ansvariga. Både bibliotek och ett musikhus hotas.

Foto:

GÄLLIVARE2008-11-25 06:00
Redan i dag pekas två funktioner i Malmberget ut som möjliga att dra in på. Det ena är samhällets bibliotek, som under åren har fått allt färre besökare. Det
andra är musikhuset Gropen, som ABF sedan drygt tio år tillbaka driver i en nedlagd affär.
- Inget är egentligen heligt i det här sparbetinget. Inför 2009 måste vi ha en budget i balans och nu tittar vi på allt, säger nämndens ordförande, Weine Backman (s).
Merkostnader
Underskottet på drygt 7 miljoner har uppkommit genom merkostnader som nämnden har haft.
- Det är pengar som har gått åt sedan fullmäktige beslutade om tidigare budgetramar för vår nämnd, säger Weine Backman.
Men riktigt hela sanningen är det inte. Även statsbidragen spelar in.
- Regeringen har fryst statsbidragen till kommunerna. Det kommer att slå hårt inte bara mot oss, utan även mot andra kommuner.
Föräldrar protesterar
Om drygt två veckor ska den grupp som tittar på olika sparåtgärder presentera sina förslag inför kommunstyrelsen.
Men redan nu har olika föräldragrupper i samhället börjat förbereda proteståtgärder.
- Frågan är vad våra musikintresserade ungdomar ska göra i stället om nämnden får för sig att stänga Gropen, säger Anneli Nilsson, mamma till en av de ungdomar som tränar och spelar i huset.
Totalt rör det sig om ett 50-tal killar och tjejer, enligt ABF, som håller till i musikhuset. Och så har det varit sedan studieförbundet drog igång verksamheten för drygt tio år sedan.
Blygsamt driftbidrag
ABF står för den löpande verksamheten och betalar hyra, uppvärmning och allt annat som hör till fastigheten och får för ändamålet ett driftsbidrag till Gropenhuset på 180 000 kronor. Inte mycket, men verksamheten står och faller med den summan.
- Skulle vi förlora det så faller hela projektet. Driften av huset kostar mångdubbelt mer, men tyvärrmäktar vi inte med att gå in med mer pengar säger Raimo Johansson, verksamhetsansvarig hos ABF. .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om