"Situationen är ohållbar"

Det råder ett krisartat läge inom hemtjänsten i Nilivaara. Personalen känner stor förtvivlan över att inte räcka till för de gamla och sjuka. Vårdtyngden har ökat, trots detta kallas de ut till andra enheter för att jobba.

Lena  Israelsson, ordförande  i Kommunal.

Lena Israelsson, ordförande i Kommunal.

Foto: Kurt Engström

GÄLLIVARE2009-09-09 06:00
De anställda i Nilivaara hemtjänst vänder sig nu till enhetschef, socialchef, socialnämnd, områdescef och Kommunal. I ett brev uttrycker de sin förtvivlan över den situation som råder.
Vakant tjänst
De anser att de inte har möjlighet att utföra de beviljade insatserna hos sina vårdtagare, de gamla och sjuka i byarna. Vårdtyngden har ökat på grund av att vårdtagarna blivit sjukare.
På förmiddagen är två undersköterskor i tjänst, en tredje tjänst är vakant. De har ett 30-tal vårdtagare och många med stora vårdbehov. De har ansvar för omvårdnad, viss sjukvård, städning, matbeställning och administration.
De har sex mils körväg när de ska tanka tjänstebilarna och de har många mil mellan pensionärerna som de servar.
"Ohållbart"
I Nilivaara finns 3,5 tjänster. Undersköterskorna skriver att de inte hinner med sitt eget jobb därför att de allt som oftast kallas ut till andra distrikt för att hjälpa till.
"Vi får ej detta att gå i hop, nu är situationen ohållbar, Det här kan inte fortgå", skriver kvinnorna.
Den vakanta tjänsten måste tillsättas och de kan inte heller arbeta för andra enheter när de har så mycket att göra och dessutom går en person kort.
Inga sparbeting
Enhetschefen på landsbygden, Ann-Katrin Hansson, säger att hon inte kan lämna några kommentarer, utan hänvisar till socialchef Marianne Jonsson.
Jonsson säger att det inte finns några sparbeting på landsbygden och att hon tar skrivelsen på största allvar.
- Vi har läst detta och tillsatt en utredning för att få ett underlag att ta ställning till, säger Marianne Jonsson.
Vice ordförande i socialnämnden, Iris Dimitri (V), säger att ärendet kommer upp på nästa socialnämndsmöte.
- Det är graverande om det förhåller sig på det viset. Vi har gett i uppdrag till förvaltningen att utreda detta. Vad är det för omständigheter som råder? Vi vill måna om både brukare och personal.
Facket inkopplat
Kommunals ordförande, Lena Israelsson, säger att fackföreningen är inkopplad i ärendet.
- Vi har tagit tag i frågan, det är stora problem, man har bytt många chefer och det ger oro i gruppen. Vi försöker hjälpa dem på alla sätt och vis. Det är ett krav från oss att arbetsmiljön ska vara god. Det finns risk för arbetsskador om det inte åtgärdas på en gång. Det ska bli rätsida på det här, annars går vi till Arbetsmiljöverket, säger Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om