Sista dagen på jobbet
Tisdagen var en vemodets dag för postkassörskorna i Gällivare. Efter 30 år i statens trogna tjänst är det dags att packa i hop och söka lyckan på annat håll.-Det är ofattbart. Plötsligt har man inga arbetskamrater och inga tider att passa, säger Elisabeth Svensson.
Foto:
-Det är bara att acceptera, men det är konstigt att posten fungerar i Finland och i Norge, men inte i Sverige, säger Göran Liinanki när han uträttar sitt post-ärende.
En gång arbetade 20 personer vid posten i Gällivare. De sista åren har personalstyrkan succesivt minskat. Nu är det en handfull kvinnor som ställer sig till arbetsmarknadens förfogande, som det så vackert heter.
Statens osäkra kaka
-I sex år har vi haft detta hängande över oss, att det ska läggas ner. Det känns vemodigt. Vi har varit tillsammans i 30 år och plötsligt har man inga arbetskamrater och inga tider att passa. I det åldersfixerade Sverige har jag tyvärr åldern emot mig. Jag är 56 år och borde vara attraktiv på arbetsmarknaden, men tyvärr, det är inte något ljust läge att bli arbetslös i, säger Elisabeth Svensson.
När kvinnorna började på posten fick de höra att statens kaka var liten men säker. Nu känns framtiden osäker.
-Jag håller på att ta datakörkort och läser bokföring på distans. Man måste vara positiv, säger Siv Granberg.
Oviss framtid
Kvinnorna får full lön i ett år medan de söker nya jobb. Avvecklingsorganisationen Futurum ställer upp med coachning och utbildningsstöd.
En av kvinnorna får avtalspension. Hon har hunnit fylla 58 år.
-Jag får avtalspension och det känns tryggt. Maken är redan pensionär, säger Ann-Kristin Johansson.
Åsa Poijo studerar bokföring och webdesign.
-Jag vet inte hur framtiden ska utveckla sig, säger hon.
Vad kommer kvinnorna att sakna mest?
-Framförallt sammanhållningen. Kamratskapet har varit A och O, säger Elisabeth Svensson.
Variationen i arbetet och de stimulerande kundkontakterna, säger Siv Poijo, som med glädje minns de nio år hon arbetade i Koskullskulle.
-Det var ett mysigt litet kontor, då var jag kär i jobbet, säger hon.
Personalförmånerna har uppskattats. Gratis läkarvård och medicin, 34 dagars semester, friskvård och alla röda dagar lediga.
Vad ska kunden göra?
Vad ska kunden göra? På senare tid har köerna på kontoret blivit kortare. De flesta använder sig av sina hemdatorer för att betala räkningar men de äldsta pensionärerna, som kommit in med sina rullatorer, uttrycker saknad. Posten är som en kär gammal vän som försvinner. Många är rådvilla, men för dem som bor i samhället finns bankkontoren och i vissa byar har post och telestyrelsen upphandlat betalservice i butik. Så är det exempelvis i Skaulo.
Avvecklingen av Svensk kassaservice började vid halvvårsskiftet och det sista kontoret avvecklas den 30 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!