Ser företag knäckas - räknar med vändning nästa höst

Efter att i tre års tid ha jobbat upp sitt turistföretag och fått fin snurr på verksamheten så vändes tillvaron från en dag till en annan. Coronan slog till. Det har nu gått åtta månader. "Jag har vänner och kollegor i branschen som ser sina livsverk raseras", säger Lennart Pittja.

Glamping i Sápmi drar utländska turister.

Glamping i Sápmi drar utländska turister.

Foto: Privat/Sapminature

Gällivare2020-11-23 13:30

Läget är riktigt dåligt. Naturturismföretagaren Lennart Pittja, som äger och driver Sapmi Nature Camp, summerar situationen så. 
– Jag levererade min sista vintergrupp den sextonde mars. Dagen efter slog ju effekterna av pandemin till på riktigt och då avbokades allt. Sedan har det stått stilla.

Lennart Pittja har i huvudsak utländska gäster, från framförallt USA och Storbritannien. Men även andra europeiska gäster besöker honom längs "Vägen västerut", mellan Porjus och Ritsem, vid Luleälvens strand. Han tar emot små grupper och det är också hans nisch. Att ta hand om varje gäst. 
– Varje gäst får en personlig och småskalig upplevelse av hur jag vill förmedla Sápmi och naturen. Att via "glamping", ta människor ut i naturen och göra det i en samisk kontext. Där man får lära sig mer om Sápmi, naturen och renen, säger han. 

När han i våras tvingades pandemistänga ner sin pågående vintersäsong så hade han sin bästa säsong hittills efter tre år med hårt arbete för att etablera företaget. Bokningarna av gästnätter hade ökat med 60 procent den senaste vintersäsongen. Det gick som på räls.
– Jag etablerade det här på riktigt 2017 och under vårvintern kändes det som att nu hände det. Det fick stort genomslag i 
bokningen, säger Pittja. 

Men vi vet alla vad som hände och idag har det gått åtta månader sedan de stora konsekvenserna blev ett faktum och turistbranschen tvärnitade. Idag vilar en död hand över turistnäringen i hela länet. 
- För min del handlar det om att överleva det här. Man blir sårbar. Den nära framtiden är ju att försöka ta sig igenom den här jävla skiten. I långa loppet så har jag inte minsta tvekan på att naturbaserad småskalig och hållbar turism har framtiden för sig. Det kan Corona inte ändra på.
Men han anser också att han har tur i oturen. 
– Jag har ju haft  tur eftersom jag har en verksamhet som inte drar så stora, fasta kostnader. Jag har vänner och kollegor i branschen som ser sina livsverk raseras. Det är otroligt tragiskt. Det riskerar att bli ett blodbad under den hör vintersäsongen.  

Under de cirka tjugofem år som han verkat inom turistnäringen så har många så kallade kriser, som påverkat resandet lett till motgångar. Både inom och utanför Sveriges gränser. 
– Jag har varit med om "Galna ko-sjuka"- utbrott i England som fick stänga den verksamhet jag hade då. Jag var med om "Elfte september"-attacken, som tog bort alla mina besökare som kom från USA. Det är ju verkligen inte den enklaste branschen att jobba i. 
Hur lång tid tror du att det tar att reparera skadorna efter Coronan?
– Ja, du... Vem i våras trodde att vi skulle sitta i den här situationen i november?  I allafall inte jag. Då fanns det hopp om verksamheten under kommande vinter men det hoppet har jag tappat nu. Jag hoppas att vara på banan igen från och med nästa höst. Det är det som är det realistiska. 
Vilket är ditt ekonomiska tapp?
– Om jag tittar på siffrorna som de ser ut så är nittio procent av min omsättning borta. Förra året omsatte jag drygt en miljon kronor. Det här är enormt jobbigt. Det viktigaste som jag behöver jobba med, är mig själv nu. Att inte dras med ner i väldigt mörka och tunga tankar. Det är lätt att göra när man inte ser något slut på det här, säger Lennart Pittja.

Mer om företagaren

Sápmi nature camp ligger inom Sjaunja naturreservat, på samebyn Unna Tjerusj marker. 
Finns listad på National Geographics lista över de mest hållbara boendena i världen. 
Fått pris för företaget som, Scandinavian outdoor reward, Sveriges bästa ekoturismarrangör och blivit nominerad till Stora turistpriset som Swedish Laplands representant.                                                                                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!