SD tar motionsbeslut till rätten

Sverigedemokraternas motion om ett maskeringsförbud inom kommunala verksamheter avslogs av kommunfullmäktige. Nu har beslutet överklagats till förvaltningsrätten.

ÖVERKLAGAT. Erik Palmgvist (SD) har överklagat kommunfullmäktiges tidigare beslut att inte bereda en motion om maskeringsförbud inom kommunala verksamheter.

ÖVERKLAGAT. Erik Palmgvist (SD) har överklagat kommunfullmäktiges tidigare beslut att inte bereda en motion om maskeringsförbud inom kommunala verksamheter.

Foto:

Gällivare2016-12-12 19:43

I början av oktober lämnade Sverigedemokraterna in en motion med förslaget att det ska råda ett så kallat maskeringsförbud inom de kommunala verksamheterna, där de som arbetar inte ska tillåtas att delvis eller helt och hållet täcka ansiktet.

– Vi ser runt om i kommuner idag att folk som jobbar i kommunala verksamheter döljer sitt ansikte, allt från pedagoger till hemtjänst. Kommunala verksamheter är inte till för de anställda primärt, utan de är till för brukarna, säger Erik Palmqvist (SD).

Förslaget stötte snabbt på patrull och kommunfullmäktige beslutade att inte anta motionen för beredning. Nu har Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot Erik Palmqvist samt ytterligare en partimedlem överklagat kommunfullmäktiges beslut till förvaltningsrätten.

– Som vi tolkar kommunallagen så finns det inga bevekelsegrunder för att inte anta en motion för beredning. De få gånger du kan göra det är när motionen inte rör en kommunal verksamhet eller när det inte finns något tydligt mål att ta ställning till i motionen, säger Erik Palmqvist.

Bland punkterna för överklagandet redogör Sverigedemokraterna bland annat att kommunfullmäktige inte gett något ordentligt skäl till att motionen inte ska beredas.

– Det här rör kommunal verksamhet och den har dessutom ett tydligt mål. Kommunen kan därför inte ta ställning till en motion som inte ens blivit beredd. Det är vår ståndpunkt, säger Palmqvist.

Ser du ingen risk att förslaget kan vara diskriminerande?

– Man kan utöva sin religion i hjärtat. Jag lägger ingen värdering vad folk tror på. Oavsett vilka grunder man har till att dölja ansiktet så ska man inte dölja ansiktet när man jobbar med människor, säger Erik Palmqvist.

Det håller däremot Eva Alriksson (M) inte med om, som yrkade att motionen inte skulle tas till beredning när den var upp under kommunfullmäktige i oktober.

I slutändan handlar det om en sekundär diskriminering, att människor inte ska få dölja ansiktet. Jag kan inte se att det här faller inom det kommunala ansvarsområdet, säger hon.

Mer än så vill hon inte uttala sig förrän rätten har sagt sitt.

– Nu får vi avvakta och se vad juridiken säger, om vi gjorde rätt eller fel. Men det finns lagar i Sverige om hur man får klä sig och de följer ju vi, säger Eva Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!