Samiskt hantverk i långvarig utställning

I dag, på samernas nationaldag, öppnar Gällivare museum en utställning för att hedra samerna.Utställningen är ett samarbete mellan museet och den lokala sameföreningen.

Gällivare museum öppnar en utställning tillägnad samerna. Här håller Karina Jarret, museichef upp en mindre olja av Lars J:son Nutti, som kommer att finnas med på utställningen. FOTO: John Filipsson

Gällivare museum öppnar en utställning tillägnad samerna. Här håller Karina Jarret, museichef upp en mindre olja av Lars J:son Nutti, som kommer att finnas med på utställningen. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

GÄLLIVARE2010-02-06 06:00
För tredje året i rad har Gällivare museum och sameföreningen arbetat fram en utställning till samernas egen nationaldag, som infaller nu på lördag.
Hög kvalitet
Utställningen domineras av framförallt samiskt konsthantverk i trä och hornarbeten. Men även vävda ranor och målade oljor finns med.
- Det är en väldigt högkvalitativ utställning som vi öppnar här i en av våra utställningskorridorer
i dag, säger Karina Jarrett, museichef.
Välkända
Det handlar också nästan övervägande om kända samiska konsthantverkare, som Lars J:son Nutti, Lena Viltok, Maj-Doris Rimpi och många fler. Men även icke samer som Kjell Bergqvist och Martin Stenström.
- De båda är inte samer, men mycket av sin konst har de har de tillägnat det samiska konsthantverket.
Ingen av de fortfarande verksamma konsthantverkarna kommer dock att vara med på vernissagen, senare idag.
- Tyvärr, säger Karina Jarrett. De flesta av dem kommer nog istället att befinna sig på marknaden i Jokkmokk.
Efterfrågat
Samiskt konsthantverk är efterfrågat, enligt henne. Då inte minst av semester och sommarturisterna, som brukar besöka museet.
Det är också anledningen till att den här utställningen kommer att få hänga kvar en bit in på sensommaren.
- Vi har tänk så, utställningen kommer att finns på museet ända fram till en bit in i augusti så det kommer att finnas goda möjligheter både för semesterfirare och ortsbor att komma och titta på den, säger Karina Jarrett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om