Samisk manifestation på Jokkmokks marknad

Fredag den 6 februari är samernas nationaldag. Den uppmärksammas i Gällivare, men också på vintermarknaden i Jokkmokk i regi av samerna själva med utställningar och manifestationer.

Nils Walkeapää.

Nils Walkeapää.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-02-04 06:00
Nu på fredag, när samernas nationaldag infaller, kommer det att sätta sin prägel på både Gällivare och Jokkmokk, där vintermarknaden pågår för fullt.
I Gällivare är det öppet hus i museet och vernissage med en samisk konstnär.
- Den dagen öppnar vi också portarna extra tidigt. Men först av allt kommer vi att hissa den samiska flaggan tidigt på morgonen för att sedan hålla öppet hus hela dagen med inbjudna gäster och konstnärer, säger Karina Jarrett, museichef i Gällivare.
Konstnären som ställer ut är Maj-Doris Rimpi från Porjus, som säger att det är många år sedan hon hade tillfälle att ställa ut i Gällivare.
- Vilket år det exakt var kan jag inte erinra mig nu, men länge sedan är det. Men i stället kommer nu besökarna på utställningen att få se övervägande nytt material som jag har hunnit ta fram.
Manifestation
Också i Jokkmokk kommer nationaldagen att uppmärksammas, men kanske på ett annat vis. Där väljer samerna att manifestera mitt på vintermarknadsområdet
i centrala samhället.
- Naturligtvis vill vi väcka största möjliga uppmärksamhet, säger Nils Walkeapää, före detta lokalpolitiker och en av de samer som står bakom manifestationen.
Det är organisationen Rusa (Rätten för urfolk samer) som står bakom arrangemanget. Och temat i manifestationen är samernas rätt till land och vatten.
Ingen självklarhet längre
- Samernas rättigheter är ingen självklarhet i dag. Vår rätt till mark och vatten ifrågasätts starkt av den nuvarande regeringen och även av dess norska motsvarighet. Energi-, skogs- och gruvbolag vill lägga beslag på våra marker. Därför anser vi att vi måste höja våra röster nu under pågående marknad för att uppmärksamma vad som pågår, säger Nils Walkeapää.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om