Samernas marsch mot staten

Statens uttalande fick SSR att ändra sitt schema. Onsdagens landsmöte i Gällivare skjuts upp en timme - för att marschera mot tingshuset.

Förvånad. Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef för SSR.

Förvånad. Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef för SSR.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-06-03 06:00

När statliga ombudet Hans Forssell i sin sakframställan meddelade att det saknar betydelse för målet att samer är ett urfolk blev det starka reaktioner. Därför beslutades det under dagen att det som tidigare bara var planerat som ett besök på rättegången av Svenska Samernas Riksförbund, SSR, blir till en manifestation.

– Vi har landsmöte under dagen och hade tänkt gå dit och bevaka en stund. Men efter det här beslutade vi för att göra en manifestation av det, bekräftar SSR:s ordförande Jörgen Jonsson för NSD.

Du låter bedrövad?

– Man kan bli bedrövad för mindre än så här.

Halv nio på morgonen är det mellan 100 till 150 medlemmar från SSR som kommer att gå mot tingshuset iförda sina koltar. Planen är att de manifesterande medlemmarna ska stå på plats i tingshuset när statens representanter anländer.

Jenny Wik-Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist på SSR, hade läst statens inlaga. Trots det kom uttalandet som en kalldusch.

– Vi hade inte väntat oss att de skulle säga det på ett sådant skarpt sätt. När vi satt där kanske vi fnös och skrattade till, men i själva verket var det obehagligt att höra.

Hon tycker att rättegången därmed ändrat tonläge, från ett juridiskt till ett politiskt.

– I och med att de inte erkänner de samiska rättigheterna så får det en politisk innebörd, säger hon och fortsätter:

– De talar med kluven tunga. Å ena sidan står de i riksdagen och säger att vi ska respekteras. Å andra sidan låter det så här i rättssalen, säger Wik-Karlsson.

Statens motivering till att urfolksaspekten saknar betydelse i och med att det är en markägarfråga, där staten är markägare, köper hon inte.

– Hade de bara kopplat det till en markfråga hade det varit en sak. Men nu sitter de ju själva och tar upp samer som ett folk, säger hon.

­

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om