Det är rusning till husvisningarna i Gällivare. Bostadsbristen är stor och varje objekt får många intressenter. I genomsnitt säljs husen på 1,5 vecka. Tvåmiljonersgränsen är passerad. Sällan säljs riktigt billiga hus och när det historiska huset på Andra Sidan saluförs, med utgångspriset 175 000, är intresset stort, trots att huset har jordgolv och saknar vatten och avlopp.
Huset på tre rum och kök är byggt 1905, 90 kvadratmeter fördelade på två våningar med järnspiskök.
Louise Hansson i Fagersta växte upp i huset.
– Min farfar Nils Hansson köpte huset 1907 och farmor bodde där ända till 1957, sen tog mor och far över. Mamma Selma Hansson, bodde där till 1990, sen har huset stått tomt. Det ligger lantligt och ändå nära centrum. Jag hade tänkt lägga nytt golv och dra in vatten men jag börjar bli äldre och beslutade mig för att sälja. Snickaren som rev bort golvet i köket säger att huset går att rädda men det kostar.
– Jag har många fina minnen från huset, från början bodde farmor på nedre plan och mina föräldrar och jag på övre våningen. Det går inte att jämföra med dagens standard. Vi hade brunn på gården, den har sinat för länge sen. Det fanns en ladugård med kor. Vi eldade med ved i spisar och kakelugn. Det är lite sorgligt att lämna det, men man måste göra bokslut någon gång, säger Louise Hansson.
Besökarna charmas av husets exteriör och den soliga gården. När de stiger in i huset och ser jordgolvet och hålet i rumsgolvet avtar förtjusningen. Här krävs omfattande renoveringar, alternativt rivning och nybyggnation.
Huset minner om tider som flytt. Det antika låsvredet, järnspisarna och kakelkaminen. Selma hade katt och mjölkskålen står ännu kvar vid bron. I bodan hänger näten som farfar fiskade med i Vassaraälv. Här finns kassen från Tempo och den gustavianska soffan i stil från 1800-talet.
Fastighetsmäklare Lars-Åke Källhammar säger att det finns attraktivitet i gamla historiska hus.
– Det går att renovera för den som kan göra något själv. Gällivareborna är betydligt händigare än luleborna. De är inte oroliga för att repa hus. Bostadsbristen gör att folk köper det som finns att köpa. I Gällivare är det säljarens marknad. Objekt på två miljoner är inte ovanliga. De flesta hus har ett snitt på snett under två miljoner, säger han.
Bristen på lägenheter stoppar upp marknaden. Många pensionärer sitter fast i stora hus.
– Förra veckan träffade vi en säljare på drygt 90 år som gärna vill flytta men det finns inga lägenheter. 75 procent av dem som flyttade till nybyggda Laestadiusparken var äldre villaägare, säger Källhammar.
Mest attraktiva objektet är en vanlig villa i hyfsat skick, så fort de kliver upp i pris krymper antalet köpare. I Gällivare är det ovanligt med stora kontantinsatser.
– Många lånar allt, men om båda jobbar i gruvan med skiftgång så tjänar familjen kolossalt bra. Vi har haft en otroligt bra och stabil utveckling de sista åtta åren, sedan pelletsverket stod klart. Går det bra för LKAB och Aitik så går villamarknaden bra, säger Lars-Åke Källhammar.