Kommunstyrelsens ordförande, Birgitta Larsson, (S), presenterade tillsammans med Henrik Ölvebo, (MP) och Lena Sjötoft, (V) under torsdagen, en klassisk rödgrön budget med välfärdsfrågor i centrum.
– Det är en framtidsinriktad budget med fokus på välfärd. Vi säger att alla, oavsett plånbok, ska kunna färdas väl genom livet, säger Birgitta Larsson.
De rödgrönas budget för 2024 ligger på cirka 1,43 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 100 miljoner kronor jämfört med budgeten för 2023. En del av ökningen kan förklaras med det rådande inflationsläget, projektkostnader och andra kostnadsökningar, men de tre partierna medger att de valt att satsa extra på välfärden i den aktuella budgeten.
– Sverige som land befinner sig just nu i en kraftig lågkonjunktur och som medborgare märker man det med bland annat kraftiga reallönesänkningar. Därför anser vi att vi behöver arbeta med en budget där vi lägger stor vikt vid jämställdhet och likvärdighet. Vi som politiker behöver vara de som står upp för vårt Gällivare, i både med- och motgång. Gällivare har en stor möjlighet i framtiden och att tro på den är en skyldighet för mig som politiker. Att ta steg framåt kan ibland krävas mod. Vi i Vänsterpartiet är stolta över att vår kommun väljer att arbeta för en stark välfärd, säger Lena Sjötoft, (V).
Henrik Ölvebo, (MP), håller med.
– V har en mer offensiv och framtidsinriktad budget (jämfört med oppositionen), säger han.
Några poster i de rödgrönas budget sticker ut lite extra. Bland annat satsar man 800 000 kronor på ett "Gällivarepaket". Enligt Birgitta Larsson är det tänkt att vara en del i strategin för att locka mer folk till kommunen.
.– Det är viktigt att komma ihåg att det inte är klart vad paketet ska innehålla, men en sak vi har resonerat om är att kommunen ska kunna erbjuda att betala studielånskostnader för människor som flyttar hit under tiden de jobbar här.
Vänsterpartiet fick med sig en av sina hjärtefrågor i budgeten - fri frukost för alla skolbarn mellan årskurs 1 och 9, vilket är budgeterat till 2 miljoner kronor.
Behövs det verkligen? Skattebetalarna i Gällivare har ju den nionde högsta medelinkomsten i landet?
– Det betyder inte att alla barn har det bra. Det finns väldigt många barn som kommer hungriga till skolan, säger Birgitta Larsson.
Andra satsningar är kulturen där man bland annat budgeterat för en ny tjänst som museipedagog och att fortsätta vara delägare i Filmpool Nord. Henrik Ölvebo säger att det är viktigt att komma ihåg att samhällsomvandlingen inte bara handlar om nya bostäder.
– Vi måste också få en känsla av att vi bygger ett nytt samhälle där allt ingår. Där alla ska ha det bra. Det är idrott och kultur som är kittet i samhället.Vi anser att kulturen är en viktig del i ett attraktivt och växande samhälle. Oppositionen tycker att det är ett slöseri, men det är viktiga bitar. Och när multiaktivitetshuset väl står klart tror jag att det kommer läka många sår i det här samhället.
De rödgröna har också beslutat att Puoltikasvaara ska fortsätta erbjuda skola till barn upp till och med årskurs sex, trots att elevantalet just nu är knappt 15 elever.
– Vi ser att barnafödandet ökar och vi har en kreativ landsbygd som också ska växa, så det finns all anledning att satsa på skolan, säger Lena Sjötoft.