Så ska lärarbristen lösas

Gällivare har 55 procent behöriga lärare i grundskolan. Men enligt skolchef Eva Martinsson finns planer för framtiden, bland annat ett projekt som ska avlasta lärarna.

Gällivare kommun har en plan för att lösa lärarbristen.

Gällivare kommun har en plan för att lösa lärarbristen.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-04-13 13:33

I oktober 2018 hade motsvarande 55 procent av lärarna​​ i grundskolan i Gällivare lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med året innan. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,5 procent. Det visar statistik från Skolverket som Lärarförbundet analyserat.

– Att få fler behöriga lärare är en av våra största prioriteringar och det finns mycket som är på gång men inte riktigt klart, säger Eva Martinsson.

Ett av projekten handlar om klassmentorer som ska komma in i klassrummet för att avlasta lärarna och som nämnden fattat beslut om.

– Vi har sneglat lite på Lycksele som har ett lyckat projekt men vi kommer att skapa ett eget projekt. Två klassmentorer som kommer in i varje klass och som gör sådant som man inte behöver legitimation för. Vi har en pilotskola som ska komma igång med projektet efter årsskiftet, säger Eva Martinsson.

Projektet ska inte bara ge en god arbetsmiljö på grund av minskad stress utan även trygghet och studiero för eleverna.

– Vi har en stor förhoppning till det här projektet, säger Eva Martinsson.

Kommunen hoppas även kunna locka till sig nya lärare och att de som inte har sin legitimation ska studera för att bli behöriga.

– Vi har några som är nästan behöriga och de ska kunna studera på arbetstid för att man ska kunna bli klar. Där har man avsatt pengar för att vi ska kunna komma igång, det är ett långsiktigt projekt för att fånga dem som jobbar hos oss men inte gjort färdigt sina studier, säger hon.

För att säkerställa att eleverna får en gedigen undervisning finns ett mentorssystem för de som inte är legitimerade lärare.

– Det är mentorns uppdrag att se till att vi följer de styrdokument som finns och hur undervisningen ska läggas upp. De avsätter en timme i veckan och får en extra ersättning för det, säger Eva Martinsson.

– Det är sagt att man ska ha en adept men några har två, men då arbetsleds de tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om