Den senaste medarbetarundersökningen visar att det finns ett missnöje med Gällivare kommun som arbetsgivare bland yngre medarbetarna. De äldre medarbetarna är generellt nöjdare med arbetssituationen. Därför inleds nu ett förändringsarbete i kommunen där anställda under 40 år inbjuds att delta.
– Vi har ett politiskt mål att vara en attraktiv arbetsgivare för att behålla vår arbetskraft och locka till oss nya medarbetare. Vi konkurrerar med hela Sverige för att locka till oss lärare och vårdpersonal. Alla arbetsgivares dilemma är de stora pensionsavgångarna och de små ungdomskullarna, säger personalchef Lena Rantakyrö.
Enkäten blev en väckarklocka. I veckan samlades yngre medarbetare till informationsmöten. Intressanta synpunkter kom fram.
– Samhället ser annorlunda ut i dag, många är ensamstående. Det underlättar enormt om jag kan arbeta mer varannan vecka och mindre varannan vecka. Man ska inte hänvisa till hur det alltid har varit, säger Maria Nyström.
Flexiblare arbetstider, möjlighet att jobba hemifrån i bland, efterfrågas bland de unga.
Det man saknar mest när man slutar på en arbetsplats är inte den senaste tekniken, förmånerna, chefen eller arbetsuppgifterna.
– De som slutar säger att det är arbetskompisarna och gemenskapen de kommer att sakna mest, säger Maria Nyström.
Därför poängterar de unga medarbetarna att man ska främja kontakten mellan kollegerna. Friskvårdspromenader är ett förslag.
För att ta reda på varför personal lämnar kommunen bör man införa avslutningssamtal. Lite mer krut på personalförmånerna vill gruppen se. "Jämför med andra arbetsgivare och visa att ni uppskattar personalen". Alldeles gratis är feedback, vilket många upplever som en bristvara.
Personalchefen vill slå hål på en myt som rullar i korridoren.
– Vi har ingen personalflykt från kommunen till gruvorna. Flertalet som slutar går i pension. Vi har ingen stor personalomsättning, säger hon.
Under hösten startar förändringsarbetet med workshops och grupparbeten. Gällivare kommun har 1500 anställda, 380 är under 40 år. 80 procent är kvinnor 20 procent är män.
Hälsoutvecklare Märit Inga säger att kommunen står inför ett spännande förändringsarbete där ett mål är att vara en hälsofrämjande organisation.
– Vad ska lyftas fram? Vad ska förändras? Vi vill att medarbetarna ska må bra, säger hon.