Så ska Gällivare grönska

En Grönstrukturplan har antagits av service- och tekniknämnden. Fjällparken ska få vattenspel och gräsytor som inbjuder till aktiviteter. Nuolajärvi ska utvecklas. Fickparker ska skapas efter Malmbergsvägen och Lasarettsgatan.

Den nya Grönstrukturplanen har antagits av Service- och tekniknämnden. Fjällparken med vattenspel och kyrkan i söder.

Den nya Grönstrukturplanen har antagits av Service- och tekniknämnden. Fjällparken med vattenspel och kyrkan i söder.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-09-17 17:36

Gällivare ska bli en vacker och grönskande stad, med modernt nytänkande. Det är visionen i den nya Grönstrukturplanen. Målet är en välskött och funktionell yttre miljö som förstärker Gällivare kommuns profil som vinterort och arktisk småstad. Trygghet och tillgänglighet är ledorden. De styrkor som identifierats är att staden har breda vägar med plats för gatuträd, många grönytor med stor potential och midnattsol med många soltimmar. Svagheterna är att det saknas tydliga entréer till staden, det är för många fickparkeringar längs gatorna, många träd har dålig kvalitet och arterna är få. Många gator domineras av biltrafik. Gång- och cykeltrafikanter är dåligt prioriterade. Med Grönstrukurplanen ska Gällivare få identitet och tydliga entréer, fler gatuträd, fickparker och perenna rabatter.

Fjällparken

Fjällparken får ett vattenspel och gräsytor som inbjuder till aktiviteter. Fickparker skapas där människor med enkelhet kan röra sig genom parken men även stanna till för att betrakta blomprakten. Rastplatsen vid Nuolajärvi ska utvecklas med nya sittgrupper, bryggor och kanske en gångstig runt sjön. Toaletterna flyttas närmare vägen för att fungera som avskärmare.

Bron över Malmbergsledan ska fungera som en portal till staden. Den kläs in i träpaneler och bron belyses med färger som kan variera efter årstiderna. I slänten planteras tallar och buskar som belyses. Längs Hälsans stig vid Vassaraälven föreslås en plats för att beundra utsikten mot Dundret. Nära Lappkyrkan byggs en trappformation i slänten.

Fickparker

Fickparker med blomplanteringar skapas efter Malmbergsvägen och Lasarettsgatan. Detta är en del av Grönstrukturplanens innehåll som tagits fram av service- och teknikförvaltningen i samarbete med utvecklingsenheten och landskapsarkitekt-studerande vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi hoppas att fullmäktige antar planen. Tanken är att finansiera planen med den budget vi har och genomföra den i etapper. Fjällparken kommer att bli jättefin. Jag är glad när det händer positiva saker i Gällivare kommun. I sommar har man slyröjt, skapat utsmyckningar och planterat blommor som skapat trivsel. Det som är gott för ögat är gott för själen, säger nämndens ordförande Mats Rantapää.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om