Så ska fler behöriga lärare in i skolan

Öka andelen behöriga lärare genom att låta anställda studera som en del av arbetet. Det föreslår Skolinspektionen i sin granskning av Gällivares skolor.

Skolinspektionens granskning av Gällivares skolor visar att det finns ett stort behov av behöriga lärare inom i stort sett alla ämnen.

Skolinspektionens granskning av Gällivares skolor visar att det finns ett stort behov av behöriga lärare inom i stort sett alla ämnen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gällivare2022-12-20 18:20

Skolinspektionen har granskat hur Gällivare kommun lyckas rekrytera och behålla behöriga lärare och hur de samtidigt arbetar för att öka behörigheten bland de befintliga lärarna.

Granskningen visar att det finns ett stort behov inom organisationen av behöriga lärare inom i stort sett alla ämnen, förutom att behöriga lärare inom samhällsorienterade ämnen och franska sett relativt bra ut senaste tiden.

Det pågår även ett aktivt arbete för att göra organisationen till en attraktiv arbetsplats och därigenom locka fler att söka sig till kommunen skolor och via ambassadörer arbetar man med att förmedla en stolthet för att arbeta som lärare i kommunen. Ett sätt är att satsa på klassmentorer vilket innebär att det finns två vuxna i klassrummet vilket innebär att den undervisande läraren kan fokusera på just det.

Klassmentorerna anses ha en viktig roll i klassrummen för att få till en bra arbetsmiljö. Även löneutvecklingen anges vara en viktig del för att behålla lärare.

För att på längre sikt säkra tillgången på behöriga lärare arbetar Gällivare kommun med att erbjuda redan anställda utan lärarexamen möjlighet att gå ned i tjänstgöringsgrad och vidareutbilda sig via deltidsstudier. Även redan behöriga lärare ska ges möjlighet att utöka sin legitimation med ytterligare ämnen. De som istället väljer att vidareutbilda sig på fritiden ska ges ersättning för kurslitteratur, resor och boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!